Никога не сме били свидетели на толкова топла зима в Арктика, заявяват учените

Необичайно високите температури над Северния ледовит океан са причина за втора поредна година да бъдат отчетени рекордно ниски нива на арктическия морски лед, предадоха Ройтерс и БТА. Данните са на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата и НАСА. 

Още по темата

На 24 март тази година арктическият морски лед е покривал рекордно малката площ от 14,52 милиона квадратни километра. Досегашният рекорден минимум от 14,54 милиона квадратни километра беше отчетен на 25 февруари миналата година. 

 

„Никога не сме били свидетели на толкова топла, ненормална зима в Арктика. Топлината беше безмилостна”, казват учени от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата.

 

Специалистите отбелязват, че температурите над Северния ледовит океан през месеците декември, януари и февруари са били с между 2 до 6 градуса по Целзий по-високи от средните стойности за това време в арктическия регион. 

 

Според данни на НАСА, оповестени по-рано през този месец, средните глобални температури през февруари са били с 1,35 градуса по Целзий по-високи от обичайните за това време на годината.