Огромна сума пари открита в дома на тъста на задържания шеф на агенцията

 

 

Нови арести се извършват в ДАИ - акцията срещу мащабната корупционна схема в автомобилната администрация продължава. Разследването тече от 5 - 6 месеца. В сряда са задържани 18 човека, за които има данни, че са извършили престъпления. Извършени са над 60 претърсвания и са разпитани свидетели в 12 града.

 

На деветима души ще се търси отговорност за участие в организирана престъпна група, водена от шефа на бившата ДАИ Цветелин Цветанов, който беше арестуван вчера. 

 

По случая са иззети бланки от тестове за придобиване на шофьорска книжка, както и над 400 000 лева. Част от парите са получавани през куриерски фирми, като всички суми са предавани на Цветанов. Парите са в евро и левове.

 

В тайник в апартамент на тъста на Цветанов в Долни Дъбник, Плевенско, е открита голяма сума пари, по непотвърдена информация вероятно над милион. Семейството твърди, че парите са от спестявания.

 

Дейността на престъпната група е била събиране на подкупи; така наречената "такса спокойствие", с плащането на която превозите на определени фирми не се проверяват; манипулиране на изпити; фалшифициране на разрешения за опасни товари. Искани са подкупи за назначаването на служители в ДАИ, плащано е и на ръка при проверки. За различните услуги са искани подкупи в размер на от 300 до 2500 лева.

 

Членове на организираната престъпна група са били началници на ДАИ в страната, бивши служители на ДАИ , приближени на шефа на ДАИ, хора на ръководни позиции и шеф на школа във Видин. На тези хора ще се търси отговорност за извършване на длъжностни престъпления и вземане на подкуп. Обвиненията ще се уточнят след обработването на доказателствата.

 

 

Има свидетелски показани, включително и на хора, които са задържани. Намерена е и тетрадка, в която са вписвани "услугите". Открити са и попълнени бланки, които после са се подменяли с други на шофьорските изпити. Само вчера по тази схема във Видин са хванати 20 души - кандидат-водачи.

 

Организираната престъпна група е съдействала и на македонски гражданин за получаване на книжка в България.

 

Шефът на ДАИ може да бъде осъден на от 5 до 15 години затвор.

 

Прокуратурата удължи задържането му на 72 часа и ще иска постоянна мяка "задържане под стража".

 

 

По-рано пред деня говорителят на Главната прокуратура Румяна Арнаудова заяви по повод ареста на шефа на ДАИ за подкупи и фалшиви книжки: „Провежда се специализирана национална операция за корупционни практики в автомобилна дирекция „Автомобилна администрация” и в тероториалните поделения на ДАИ в страната. Операцията, която е започнала тази сряда, продължава в София, Видин, Враца, Ямбол и Габрово”.

 

 

Още по темата

За всички, за които са събрани конкретни доказателства, прокуратурата ще поиска най-високата мярка за неотклонение „задържане под стража”. На някои от тях, по думите на главния прокурор Сотир Цацаров, конкретно за 6-7 души, ще бъдат повдигнати и обвинения.

 

От транспортното министерство заявиха, че ако съмненията се потвърдят, ще има наказани - ще се стигне и до уволнения при констатирани нарушения. 

 

"От няколко месеца наблюдаваме офиса на Цветелин Цветанов. Правим още 3-4 операции и се чудя как утре някой няма да изтича и да каже, че ме е срещнал в коридора на парламента и ми е казал. Понеже нищо не правят и искат да си направят политика на наш гръб", заяви министър-председателят Бойко Борисов, след среща с директора на Европол Роб Уейнрайт, който е на посещение в София по покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

Припомняме, че през лятото на миналата година ДАИ-София започна дисциплинарни проверки на 11 свои служители и още няколко в други градове на страната. Агенцията обяви, че затяга контрола върху работата на служителите си.