Според него все пак въпросът трябва да бъде дискутиран внимателно

 

Забрана за бурки на обществени места и в училищата. Това поиска главният прокурор Сотир Цацаров в Пазарджик. Докато обвинител номер едно правеше изявлението, Окръжният съд в града гледаше делото срещу 14 души, обвинени в насаждане на религиозна омраза и пропагандиране на война. 

 

„Моето мнение е, че подобни ограничения трябва да съществуват по отношение на учебни заведения и публични места ,но това е нещо, е нещо, което при всички случаи трябва да се дискутира”, заяви Цацаров. Той поиска и поправки в Закона за вероизповеданията, за да е ясно кой, с каква диплома и пред кого води проповеди.

 

"Публично място е улицата, публично място е гробището. Не можем да очакваме тези хора, когато осъществяват своите религиозни ритуали, при погребения, сватби да не носят традиционното религиозно облекло", коментира правозащитният адвокат Михаил Екимджиев. 

 

Носенето на облекло не може да е престъпление, твърди и един от защитниците на обвиняемите.   „Не всяко външно проявление означава престъпление, защото в един период, ако някой имаше брада или жена носеше по-къса пола  се стигаше до подстригване насила и печати по краката”, коментира адвокат Красимир Елдъров.

 

След вчерашната среща с директора на Европол от държавното обвинение са категорични, процесите, които службите са наблюдавали в махалите в Пазарджик, Пловдив и Асеновград преди време са имали своя аналог и в Западна Европа. „Подобни явления са само началото. В Белгия, във Франция, подобни явления за които тук се води съдебно производства са били началото на нещо по-голямо”, коментира Цацаров.

 

Адвокатите на подсъдимите твърдят, че надписи върху шапки, знамена и стикери с цитати за Аллах и пророк Мохамед се продават свободно в Турция и не представляват елемент на радикализация. Междувременно вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че пряка заплаха от тероризъм у нас няма. „Не сме установили чуждестранни бойци на наша територия”, категорична беше тя.