Какво показва анализа на Дончева?

 

 

„Аз съм заявила намерение за кандидатиране, но нека да не бързаме и да не правим нещата припряно. Името за кандидат за президент вече бе извадено преди месец. Но кандидатирането става, когато си подадеш документите. А в крайна сметка изборите още не са обявени”, заяви в студиото на „Здравей, България” председателятна "Движение 21" Татяна Дончева.


Какво показва анализа на Дончева, в който се посочва, че „институциите са заложници и мафия”?


„Това е метофоричен израз. Никога не можеш да кажеш, че всеки човек, който работи в държавната администрация, и дори на висок пост, е слуга на мафията и на мутрите. Но въпросът е кой дава облика и кой дава насоката. Каква е ключовата разлика? И мутрите, и мафията, правейки легален бизнес, винаги накрая ще стигнат до рекет. Разбирам, че в Министерството на икономиката има раздаване на поръчки за евросредства за подпомагане на малък и среден бизнес, не чувам такова нещо”, добави Дончева.


По думите ѝ има два проблема – липсата на икономическа политика и отровеният бизнес климат.


„Отровеният бизнес климат се изразява в това да разделиш бизнеса на наши и чужди. Нашите фирми да получават поръчките и чадъра, а чуждите на управляващите да получават удари от всякакви посоки, привидно законни, до фалирането им. Случаят с ДАИ може да се случи на всяко правителство и то трябва да реагира със силата на закона”, коментира още тя.