Такава информация се появи след публикуването на „Панамските документи”

 

Публикуването на милионите „Панамски документи”  продължава да предизвиква остра реакция в различни части на света. Редица страни, сред които Великобритания, Франция и Швеция, поискаха копия на документите, за да ги проучат и вземат съответните мерки за борба със заобикалянето на данъчните закони.

Още по темата


Сериозни притеснения предизвикват информациите, че адвокатската кантора в основата на разразилия се скандал е имала клиенти, попаднали под ударите на международни санкции. 


„Мосак Фонсека” е работила, например, с повече от 30 лица или компании, на които са наложени санкции от американските власти. Сред тях са фирми базирани в Иран, Зимбабве и Северна Корея, като една от тях е била свързана със севернокорейската ядрена програма. 


САЩ засега се въздържат от коментар, но властите обявиха, че проучват изнесената информация.


Властите в Панама, където е седалището на „Мосак Фонсека” вече обявиха, че ще започнат разследване за офшорни компании на територията на страната.


Приветстваме всяко публикуване или разследване, което защитава панамската или глобалната финансова сигурност, така че да не стига до незаконни действия”, коментира президентът на страната Хуан Карлос Варела.


Междувременно две от най-големите институции за управление на финанси в света – „Credit Suisse” и HSBC, отхвърлиха предположенията, че активно са използвали офшорни структури, за да помагат на клиенти да извършват данъчни измами.