Алтернатива за справяне с проблема с детската смъртност

Във Финландия всяка жена, станала току що майка, получава от правителството бебешка кутия, пълна с най-необходимото за новороденото – бодита, пелени, лигавници, спален чувал, чаршафи, продукти за къпане. Това е традиция, която датира от 1930 година. В кутията има дори малък матрак, който се поставя в нея и така се превръща в първото легло на бебето. С тази идея Финландия е успяла да постигне един от най-ниските проценти на детска смъртност в света. 

 

Highslide JS
Снимка: ВВС

Идеята придобива още по-голяма публичност, след като финландското правителство подари бебешка кутия на херцога и херцогинята на Кеймбридж, когато очакваха първото си дете. По-късно трима бащи създават бизнес за доставка на такива кутии за клиенти от цял свят. Две жени от САЩ са направили същото. Сега има подобен бизнес и в Обединеното кралство, а и на други места по света.

 

Често съдържанието на кутията или начина, по който е проектирана, са предназначени за справяне с проблемите в дадена страна – от предотвратяването на инфекция, до изкарването на бебето от леглото на родителите си, където има риск да се задуши. В други случаи една от основните цели на бебешката кутия е да насърчи майките да раждат в болница. 

 

Highslide JS
Снимка: ВВС

Двама предприемачи от Южна Африка пък са стигнали до заключението, че пластмасова кутия, която може да се използва като баня, а не като легло, е по-полезна за южноафриканските майки. Thula Baba Box, както я наричат там, насърчава също родилките да ходят на прегледи по-често и да следят бременността си от ранен етап. Наред с другите причини, това намалява риска ХИВ позитивните майки да умират при раждане и намалява риска вирусът да се предаде от майката на бебето.

 

"Смятаме, че финландската кутия бе невероятен пример за дизайн, който промени една нация”, коментират южноафриканските предприемачи. Те се надяват един ден идеята да се превърне в национална програма.

 

Highslide JS
Снимка: ВВС

Докторант в Харвардския университет също има подобна идея за адаптиране на финландската кутията, но в Южна Азия. Тя разработва проекта Barakat Bundle (Barakat означава благословия), който вече е осъществен в някои селски болници в Индия. Кутията включва комплект за почистване, за да се предотврати инфекция по време на раждането или веднага след него. Така бебето се предпазва от малария.  

 

Highslide JS
Снимка: ВВС

Проблемът с детската смъртност съществува и на други места. Пилотен проект за бебешка кутия стартира този месец в Queen Charlotte's and Chelsea Hospital в Лондон в сътрудничество с американската компания Baby Box Co. Акушер-гинеколозите обясняват, че хората дават много пари за кошари, но това може да бъде спестено именно чрез кутията. Тя дава възможност на майката да бъде с бебето в една стая и по този начин се засилва връзката между тях.

 

Highslide JS
Снимка: ВВС

Около 600 кутии ще бъдат раздадени на майките, които ще родят в болница в следващите няколко месеца в САЩ. Има няколко проекта в развитие, като най-големият ще бъде започнат тази година във Форт Уорф, Тексас, когато всички четири градски болници започват да раздават бебешки кутии в опит да намалят високата детска смъртност от 7 на 1000 новородени през 2013 г. За сравнение 5.9 на 1000 новородени умират средно за САЩ. Около 36 хиляди кутии се очаква да бъдат раздадени в следващите две години. Ключовата цел е да окуражат родителите да не спят със своите бебета в едно легло.

 

Highslide JS
Снимка: ВВС

Проект за бебешки кутии е на път да бъде осъществен и в Австралия, щата Виктория, а в Албърта, Канада, такъв има от октомври 2015 г. Първоначалната му идея е била насочена към уязвимите семейства с ниски доходи. По-късно обаче става ясно, че уязвимостта не е свързана единствено с липсата на средства, какъвто е случаят в Албърта. В тази канадска провинция мъжете прекарват голяма част от времето далече от семейството, работейки на нефтени платформи. Така майките са принудени да гледат сами новородените. 

 

Highslide JS
Снимка: ВВС

Има и друга инициатива в Канада. Бащите получават брошура, която ги насърчава да създадат връзка с детето си. Оформени като наръчник за поправка на автомобил, тя предоставя информация за оригването, обяснява важността на „горивото”, тоест кърмата, както и други незабележими проблеми, които могат да се появят „под пелената”. 

 

Финландското правителство казва, че знае за големия интерес към техните бебешки кутии и често предоставя консултация на други държави. В посолствата на страната пък се изнасят лекции, но не всеки е убеден, че кутиите са най-подходящото място за спане на бебета. Някои учени обаче твърдят, че те осигуряват място, където новороденото да спи, различно от родителското легло и така може да намали случаите на смърт, причинени от задушаване. 

 

Източник: BBC