Те са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми

 

Евгения и Николай Баневи са две от българските имена, които се появяват в “Документите от Панама”, пише „24 часа”. Семейство Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., сочат данните, получени от “Зюддойче цайтунг” преди повече от година и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти. 

 

С разплитане на мрежата за укриване на данъци и пране на пари са се занимавали стотици журналисти от 107 редакции по света, сред които и българският вестник "24 часа". 

Още по темата

 

“Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнесмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците Не се боя от проверка на НАП”, коментира пред изданието  Евгения Банева.

 

„За политиците наистина е различно. Ако политик има такава сметка и по нея е регистрирал големи пари, това определено е проблем. Защото те нямат доходи от бизнес. Но всички останали, които не са в политиката, които не са на държавна служба, не са държавни чиновници, това са нормални търговски практики”, коментира още Банева.

 

„Естествено, за държавния чиновник и за политиците регистрацията на офшорна фирма е проблем, защото там доходите са с недоказан произход. Според мен проблемът не е дали има бизнесмени, а дали има държавни чиновници на високо или по-ниско ниво, или политици в тези списъци - хора, в които е съсредоточена някаква власт, която те евентуално биха могли да използват срещу пари за добри услуги”, допълва тя.

 

Евгения Банева е на мнение, че разследването е поредна международна конспирация, която цели да се отклони вниманието от наистина важните проблеми.

 

„Ако карате по азбучен ред, на първо място трябва да бъдат А - Арабаджиеви, защото ние сме им съдействали да си открият офшорни фирми”, обърна се Банева към журналиста на „24 часа”.

 

ФИРМИТЕ:

Uniworld Incorporated е регистрирана на Сейшелите на 6 ноември 2007 г. За посредник при регистрацията е избран клонът на “Мосак Фонсека” в Швейцария. Името на компанията Uniworld е предпочетено след кратко колебание пред Ocean Gate. За услугата са платени 600 долара. На 14 май 2008 г. българин получава генерално пълномощно да движи делата на Uniworld и остава на поста 2,5 г. На 8 декември 2010 г. мъжът е заменен с друг пълномощник - 28-годишен мъж от южен български град.

 

По същото време младият мъж получава пълномощия за още 7 офшорни фирми, но през октомври 2011 г. те са прехвърлени отново на Евгения Банева.

 

Пълномощниците са сменени за пореден път през 2013 г. В края на 2013 г. законът в Сейшелите обаче и променен – изискването е всички акции на приносител да станат поименни Затова през юни 2014 г. са издадени 2 сертификата на Евгения и Николай Баневи.

 

Историята почти се повтаря с друга фирма - Buzzard Holdings. И тя е регистрирана на Сейшелите няколко месеца след Uniworld – на 22 февруари 2008 г. За пълномощник е назначена жена от столичния жк “Дружба”. Както и в други подобни случаи вписаният адрес не е пълен – липсва номерът на блока. На 8 декември 2010 г. жената е заменена от друг пълномощник – същия, който за кратко е пълномощник и в Uniword. И той, както в случая с Uniword, е заменен през юли 2013 г. от друга българка, която само няколко месеца по-късно – през декември 2013 г., е заменена от молдовка.

 

“Промените в състава на една фирма са напълно нормално нещо”, казва за смените във фирмите Евгения Банева. През 2014 г. обаче и тази компания попада под изискванията на новия закон на Сейшелите, че всеки акционер трябва да бъде обявен поименно, а не с акции на приносител. Тогава акциите са издадени на името на Евгения Банева и руска гражданка, която живее в Лион.

 

Не много различна, историята на фирма Triffyn Development. Тя е регистрирана през 2007 г. в Панама. С решения от февруари 2007 г. и от април 2008 г. пълномощник става варненка.

 

По-късно тя става пълномощник на още няколко фирми, регистрирани на Сейшелите – Juriskando, Huntley и Drun. През 2010 г. варненката е заменена от мъж, който от своя страна е заменен на 29 август 2012 г. от Евгения Банева.

 

На 15 юли 2013 г. пълномощията поема жена от София. На 7 ноември 2013 г. тя обаче иска да се откаже от това и други пълномощия, дадени й в няколко офшорки, и праща лично 2 писма с обратна разписка на фирмата в Панама, в които категорично заявява, че отказва да бъде пълномощник на Huntley, Jursikando, Drun and Triffyn “заради пречка в нашите местни закони”. Не става ясно какво е имала предвид жената, но без да иска, се оказва заложник в сложна бюрократична въртележка. Таксата за отменяне на пълномощно е 30 долара за всяко, а няма споразумение кой ще плати разноските.

 

Почти 6 месеца по-късно - на 1 май 2014 г., от офиса на “Мосак Фонсека” в Панама отговарят на жената от София, че не могат да удовлетворят молбата ѝ да я заличат като пълномощник, защото според регистрите на фирмата не е техен клиент. Допълват, че не могат да разкрият кой е истинският клиент и че само той може да отправи подобно искане. Въпросът оства да виси.

 

В това време продължават да се развиват други фирми, свързани със семейство Баневи. Juriskando Consultants е регистрирана през април 2005 г. Според част от документите - на Британските Вирджински острови, според други – на Бахамите. Дни след вписването Николай Банев получава генерално пълномощно. На 8 декември 2010 г., както и при другите фирми, пълномощията са прехвърлени на мъжа от малкия южен град. На 15 декември 2011 г. пълномощията са поети от Евгения Банева, а 2 г. по-късно от украински гражданин, който току-що е навършил 21 г.

 

На 6 януари 2009 г. в Панама е регистрирана фирма Sikain Trading. Акциите отново са безименни, но като пълномощници са вписани Николай Банев и беларуски гражданин. Седмият лист в съцветието от фирми е Huntley Overseas Trading, регистрирана в Панама през 2006 г. До 2013 г. фирмата сменя няколко пълномощници, сред които Евгения Банева. Drun Asset Management e една от малкото 8 фирми в съзвездието, в които името на семейство Баневи не се появява, но пък се ползват почти същите пълномощници, които се появяват в останалите 7 фирми.

 

Друга такава фирма - Lafont Consultants, е регистрирана на 20 май 2009 г. Като пълномощник за около година и половина е посочен софийски зъболекар, който взе първородната му дъщеря Мария на пищно сватбено тържество на брега на морето през 2011 г.

 

От данните изскача още една фирма, регистрирана в Панама на 9 октомври 2007 г., на която като пълномощник е вписано името на Евгения Банева – Jax Overseas Invetment. Липсват обаче подробности как се е развила компанията.

 

Припомняме, че в неделя в предаването "Комбина" Николай Банев заяви, че има амбициите да се кандидатира за президент: