Административен абсурд обрича живота на малкия Дилян

 

Административен абсурд обрича живота на четиримесечно бебе от Русе. Дилян Христов е с тежко онкологично заболяване на гръбначния стълб. След като у нас не може да получи адекватно лечение, семейството е насочено да търси помощ в чужбина. Във Фонда за лечение на деца в чужбина обаче родителите се сблъскват с тромавия бюрократичния апарат, който забавя лечението на детето им и рискува живота му. 

 

Запознайте се с Дилян. Днес става точно на 4 месеца. За родителите му всеки един ден от тези 4-ри месеца е борба. Борба за живота на детето им. Само дни след раждането на Дилян, лекарите откриват рак на гръбначния стълб.  

 

„Диагнозата, която не пожелавам на никой родител да я чува, защото наистина просто всичко е съществуване, не е живот, борба е. Дни изпълнени със страх, с болка, с мъка”, разказва майката Даниела Христова. 

 

След една операция, малка част от тумора е отстранена. Раковото образувание обаче продължава да расте. И вече притиска гръбначния мозък на бебето. Сега и двете крачета на Дилян са парализирани. Докторите у нас признават, че са безсилни и препоръчват детето да бъде оперирано в Германия.

 

„Тъй като там възможностите като апаратура, като комбиниран екип, който да работи, като поддържане на жизнени функции, са много по-големи”, обясни доц. Мария Спасова- началник на Клиниката по онкохематология- Пловдив. 

 

Майката подава молба до Фонда за лечение на деца. И започва да чака. Вече цял месец. 

 

„Няма време за чакане, защото туморът не чака. Той убива. Наистина сме в ръцете на институции, които работят бавно, тромаво”, обяснява майката.

 

След намесата на екипа на Нова от Фонда обещаха да ускорят процедурата. 

 

„Дори ще свикаме извънредно заседание, за да разгледаме веднага случая и детето да отиде на лечение в Германия”, обеща Павел Александров – директор на Фонда за лечение на деца в чужбина. 

 

От Фонда ще поемат и лечението на бебето, което ще струва около 60 000 евро. Кампания започнаха и родителите на Дилян.

 

Дарителска сметка:
ОББ 
IBAN: BG61UBBS80021045081040
BIC: UBBSBGSF
Титуляр: Дилян Христов Христов