Бизнесменът коментира "Панамагейт"

 

Иво Недялков получава първия си милион преди да навърши 30 години. Получава прякорът си „Фараона” след като стотици дребни вложители в акционерното му дружество губят парите си, а той изчезва в Швейцария.

 

Той е обвинен е за присвояване на над 30 млн. долара, а срещу него е заведено дело с обвинение за измама, което се проточва 16 години. Оправдан е през 2005 година и осъжда България за неправомерен арест и прекалено дълго задържане. 

 

В студиото на „Комбина” Иво Недялков коментира „Панамските документи”  и причините за създаването на офшорни фирми.  „Несигурността на собствеността в проблем в България. Когато човек притежава, която е собственик на значителни активи, е принуден да прави всякакви схеми, за да може да си защити собствеността”, заяви той.

 

Офшорни регистрации се ползват основно от три групи хора: добрите, лошите и злите. Добрите са тези ,които ги ползват, за да си защитят собствеността и да си намалят данъчното облагане, лошите са политиците и магистратите, които зад анонимност в подобни компании си получават рушветите,  а злите са тези, които се занимават с „черен бизнес”, коментира Иво Недялков. 

 

„От „Панамагейт” ще излязат такива, които не са били достатъчно умни, за да ползват съответните канали, смята той. Иво Недялков създава първата си офшорка през 1991 година. „Тогава нашите банки бяха умрели кучета и за да ползваш по-съвременни банкови услуги, се налагаше да се създават такива структури”, заяви той.