Община Пазарджик: Става въпрос за всякакъв вид религиозни дрехи и аксесоари

 

Кметът на Пазарджик ще внесе в общинския съвет предложение при посещение на държавни и общински институции жените да не носят бурки. 

 

Жените, които ходят забулени, ще трябва да свалят бурките, когато отиват в болницата, съда, полицията, данъчното, в службите за данъчно осигуряване, където подават декларации за получаване на детски надбавки и социални помощи. 

Още по темата

 

"Пазарджик е на път да се превърне в първия град, в който се забранява носенето на дрехи, които закриват лицето. Не става въпрос само за бурки, а за всякакъв вид дрехи и аксесоари”, уточни за "Здравей, България" секретарят на общината Румен Кожухаров.

 

По думите му целта на тази забрана е постигането на по-голяма сигурност в публичните сгради, с цел по-високо ниво на сигурност както за работещите в институциите, така и на гражданите, които ги посещават.

 

"Мярката е с цел превенция и ограничаване възможностите за терористични прояви. В момента няма подобни сигнали. По никакъв начин не поставяме религиозен оттенък в тази забрана. Тя е валидна за мъже и жени, както и за християни и за мюсюлмани”, поясни още Кожухаров.

 

Предвижда се глобите при първо нарушение да са до 500 лева, а за всяко следващо – до 1000 лева. Дали забраната ще стане факт ще стане ясно на 28 април, когато е сесията на общинския съвет в града.

 

Каква е реакцията в пазарджишкия ромски квартал провери екип на Нова телевизия. Хората там очаквано не са съгласни с тази идея.

 

Междувременно в Пазарджик продължава делото срещу 14 души за разпространение на радикални идеи, свързани с ИДИЛ, както и пропагандиране на война.

 

Бяха разпитани няколко свидетели, а изходът от процеса още не е ясен. Темата за радикалния ислям обаче се пренесе извън залата заради идеята на Община Пазарджик да се въведе забрана хора с покрити лица да влизат в държавни институции.

 

В съдебната зала се явиха близки на задържаните. Сред тях нямаше жени с бурки, макар на предишни заседания да е имало такива. Всички те не се съгласиха с идеята за забраната и заявиха, че са готови да плащат глоби, но не и да се откажат от религиозните си традиции.

 

Репортери: Надя Ганчева, Благой Бекриев