Тя може многократно да бъде зареждана и разреждана в продължение на две седмици

Учени в Нидерландия за пръв път са съчетали два микробиологични процеса - микробактериални горивни клетки и микробактериален електросинтез в едно единствено устройство, за да създадат първата микробактериална презареждаща се батерия, пише Techxplore, цитиран от агенция "Фокус".

 

Електролитът на батерията съдържа микроорганизми, извлечени от кравешка тор и други източници. В кравешката тор живеят микроби, които по естествен път преобразуват водород и въглероден двуокис в органични съединения.

 

Бактериите могат да бъдат “хранени” с електрод, за да произвеждат тези органични съединения в рамките на консумиращия електричество процес на микробактериален електросинтез. Микробактериалната горивна клетка пък извършва обратното - произвежда електричество чрез разграждане на органични съединения.

 

За да заредят новата батерия, микробите от кравешката тор в катода се захранват с електрони, които реагират с въглеродния двуокис в заобикалящата ги среда и произвеждат ацетат. При разреждането на батерията други микроби в анода консумират ацетата и произвеждат електрони.

 

Учените са демонстрирали, че зарядът може да бъде съхранен за няколко часа, а батерията може многократно многократно да бъде зареждана и разреждана в продължение на две седмици.


Прототипът е свидетелство за потенциала на микробактериалните презареждащи се батерии, но те все още не могат да съперничат на конвенционалните батерии. Трябва да се увеличи енергийната плътност, например, което учените планират да постигнат чрез усъвършенстване на обратния електрод и по-висока концентрация на ацетат.