По магистралите ще се ремонтират тунели и виадукти, които са в критично състояние

 

Милиони за ремонти на пътищата. Държавата започва възстановяването на трасета в цялата страна. Очакват се нови тапи заради ремонтите на важни пътища. 

 

В лошо състояние се оказват 32% от пътищата. В добро състояние са по-малко от половината трасета в България. 

 

Съвсем скоро се очаква отново да се натовари трафикът към морето, защото сред участъците за ремонт са тунелите на магистрала „Хемус” – „Ечемишки” и „Витиня” в посока Варна, както и виадуктът „Елешница”. На места ремонт ще има и на магистрала „Тракия”. Пет милиона лева ще бъдат дадени за реконструкция на Аспаруховия мост във Варна.

Още по темата

По  традиция и тази година лятото ще започне с ремонти. Стартът е на 10 май. Приоритетни ще са първокласните пътни артерии.

 

„Правим проверки на пътищата, за да няма дублиране”, обясни Лазар Лазаров, директор на АПИ. 

 

Предвиждаме авариен превантивен ремонт и изкърпване на цялата пътна мрежа по график май – юни, магистралите от април”, обясни регионалният министър Лиляна Павлова.

 

Половин милиард лева ще струва ремонтът на пътната настилка.  

 

„Около 60 млн. лева очакваме да е увеличението на приходите от винетки. Тях целево ще инвестираме само за ремонт на пътища в Северна България”, обясни още министър Павлова.

 

Сред местата, които се нуждаят спешно от ремонт, е тунелът „Витиня” заради лошото си състояние. Същото очаква „Ечемишкия”. Там ремонтите няма да спрат до края на годината. Мостът при „Елешница”, парче от който се отчупи и рани шофьор в преминаващ автомобил, също ще бъде укрепен. Пътища ще се ремонтират в повечето области в страната. 

 

В същото време, въпреки топлата зима, от снегопочистването тази година са спестени едва 5 милиона лева.

 

А 820 000 лева са глобите, които са отнесли снегопочистващите фирми.