Няколко часа по-късно на негово място беше назначен проф. Владимир Пилосов

 

8 души са задържани за 24 часа при акция на специализираната прокуратура и ГДБОП  във Фонда за лечение на деца.  Сред тях е и директорът на Фонда Павел Александров.

 

Още по темата

Тече досъдебното производство е за организирана престъпна група за корупционни престъпления. Разследва се целият екип на Фонда за лечение на деца за  длъжностни престъпления и получаване на подкупи. По неофициална информация при обиска в кабинета на Павел Александров са намерени пликове с пари. Заговори се, че самият той е взимал пари от родители на болни деца, за да бъдат лекувани те приоритетно. 

 

Общественият съвет към Фонда днес е трябвало да бъдат разгледани случаите на 43 деца, сред които и 4-месечния Дилян, за които Нова разказа преди време. 

 

От ГДБОП обаче нахлули в сградата на фонда и обяснили, че задържат Павел Александров за 24 часа. "Много сме притеснени за Павел Александров, защото той не е в много добро здравословно състояние, през миналата година той претърпя тежка сърдечна информация", заяви Красимира Величкова, член на Обществения съвет на Фонда. 

 

 

Няколко часа след задържането на Павел Александров, здравният министър Петър Москов го освободи от поста му и назначи на негово място проф. Владимир Пилософ. Пред Москов и пред премиера Бойко Борисов професорът е декларирал, че ще вземе всички мерки за ефективно и спокойно продължаване на изключително важната дейност на фонда.

 

Във връзка с необходимостта да се вземат спешни решения за нуждаещи се от лечение деца, проф. Пилософ свиква заседание на Обществения съвет още в петък. В четвъртък  пък той има намерение да се срещне с родители на болни деца, които чакат лечение. 

 

За малкия Дилян допълнителното чакане може да се окаже и фатално. Дарители искат да спасят детето, но държавата не разрешава, защото не може да реши на коя болница в чужбина да даде средства. Междувременно туморът на детето расте. 

 

 

 

Припомняме, че през октомври 2013-а година Александров беше отстранен от поста си от бившия министър Таня Андреева от кабинета на Пламен Орешарски. През годините във Фонда са констатирани редица нарушения. В края на август 2013-а от Министерството на здравеопазването поискаха допълнителни 4 млн. лева от бюджета за нуждите на Фонда. За миналата година са похарчени малко над 10 милиона лева, с които е подпомогнато лечението на 715 деца.

 

През август 2014-а година Павел Александров беше върнат на поста си.

 

Припомнете си историята на малкия Дилян: