Състоянието на момченцето се влошава

 

След акцията на специализираната прокуратура и ГДБОП  във Фонда за лечение на деца и последвалия арест на директора Павел Александров неясна остава съдбата на десетки деца,

Още по темата

които чакат решение за лечението си. 

 

Сред тях е и 4-месечният Дилян, за който Нова вече ви разказа. Момченцето е с тежко онкологично заболяване на гръбначния стълб, а днес трябваше да се разбере кой ще финансира операцията и химиотерапията му. 

 

В петък родителите получили дългоочакваната оферта за лечение в Германия. Надеждата им обаче бързо се изпарила, когато прочели, че фондът е уредил  само операцията на детето, но не и химиотерапията. Досега у нас на детето са били направени две химиотерапии.

 

"Туморът не показа съществен ефект към намаление. Нещо, което не е обичайно за злокачествените тумори в тази ранна възраст", коментира доц. Мария Спасова, началник на Клиниката по детска хематология - Пловдив.

 

Междувременно фондът изпраща друга оферта на семейството за Турция, където е включена и химиотерапията. Не само, че струва три пъти по-скъпо от това в Германия - 99 хиляди евро, но според лекарите турската клиника е грешен избор за лечението на Дилян.

 
А родителите му са отчаяни, защото отново ще трябва да чакат - фондът този път да поиска от германската клиника оферта и за химиотерапията.  Време, в което състоянието на бебето се влошава.

 

Утре майката на Дилян и още десетки майки излизат на протест пред Фонда за лечение на деца в чужбина. 

 

Репортер: Благой Бекриев