Тя ще стане първата държава в Г-7, която ще позволи легалния прием на дрогата

"Канада ще предприеме стъпки за легализирането на марихуаната през следващата година. Ще представим закон през пролетта на 2017 г.", съобщи здравният министър на страната Джейн Филпот по време на специална сесия на Общото събрание на ООН, посветена на проблема с наркотиците. 


В изказването си министър Филпот посочи редица причини за легализирането на лекия наркотик, сред които и мнението, че законодателство в Канада и чужбина е прекалено строго и неефективно.

 

„Знаем, че не можем да решим проблема с арести“, допълни тя, цитирана от "Франс прес" и БГНЕС.  

 

С това си решение Канада ще стане първата държава в Г-7, която ще легализира марихуаната. Първата държава в света, която направи това, беше Уругвай през 2013 г. 

 

Канадският премиер Джъстин Трюдо възложи задачата по съставянето на законовата рамка за дистрибуция на марихуаната на бившият полицейски ръководител на град Торонто Бил Блейр.
Самият Трюдо призна през 2013 г., че е пушил най-малко шест пъти марихуана като един от тези пъти и е било след като е бил избран за член на парламента. Той също така заяви, че ареста на неговия брат за притежание на малко количество трева през 1998 г. е повлияло на неговото предложение за легализиране на наркотика. 


Според проучване от 2014 г. 1 милион канадци от общо 35-милионно население пушат редовно трева. Според друго допитване от тази седмица двама от всеки трима жители на американската държава подкрепят легализирането на употребата и притежание на марихуана.