Родители ще пазят зрелостниците

 

Невиждани мерки срещу преписването на зрелостните изпити. И родителите ще следят, дали се преписва на матурите. А за да не бъдат продавани темите за изпитите, е предвиден секретен пакет от мерки. 

 

Със сигурност контролът, който тази година подготвят срещу купуването и  продаването на матури, досега не е прилаган. И въпреки това не е ясно дали това ще спре теча на информация, който видяхме минали години. 

 

Със сигурност едно от най-пазените места ще са тоалетните. Освен че всички зрелостници ще бъдат без телефони, мобилни устройства няма да имат право да носят и квесторите. 

 

Нарушаването на правилата на матури се оказа по-лесно отколкото се очакваше. И така срещу 100 лева преди година екип на Нова получи верните отговори. Това мотивира експертите също да станат изобретателни. 

 

Още по темата

„Таен пакет, който ще прецени министърът как и кога да ползва. При всяко положение той няма да е насочен към смяна на формата”, заяви заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

 

Какво има в него остава тайна или поне докато не приключат матурите. Контролът ще започне от камерите за видеонаблюдение. Чрез тях изпитите ще се проследяват на живо и в министерството. 

 

„Настоящите камери не записват звук, но това не означава, че до началото на матурите няма да стане факт”, заяви Стаматов. 

 

Без телефони по време на матурата ще бъдат и квесторите, които ще се разпръснат на компютърен принцип.  

 

„Директорът ще има по-голяма сигурност, ако квесторите са от училището, а зрелостните разпределени случайно. Защото най-често проблемите идват от квесторите”, обясни Магдалена Кръстева, директор на 138 СОУ-София.

 

„Чувала съм за практики за предаване на отговори в тоалетната. Идва квесторът казва един кой си ученик да отиде до тоалетната и там го чакат съответните отговори на тестовите задачи”, разказа Катерина, която е ученичка в 12-ти клас.

 

Затова мерките влизат и там, където всеки ходи сам или поне би трябвало. 

 

„За първи път въвеждаме засекретяване на изпитните зали и санитарните възли, където те имат врати. И с лепенка, и печат, и подпис на родителя се запечатва”, заяви заместник-министърът.  

 

С нечестната игра ще се борят и близо 3000 родители. 

 

Образователни експерти, отново разпределени на случаен принцип, също ще следят провеждането на матурите.  

 

 

 

На 18-и май учениците ще се явят на матура по български език. А на 20-и ги очаква вторият зрелостен изпит по предмет по избор.  

 

Очаква се над 50 хиляди ученици да се явят на матурите. 

 

Видео: БГНЕС