Премиерът коментира арестите във Фонда за лечение на деца

 

Парите, които правителството и Министерството на здравеопазването е трябвало да отпуснат за болни деца, са преведени още в сряда. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод вчерашната зрелищна акция на прокуратурата и ГДБОП във Фонда за лечение на деца, при която бяха арестувани 8 души, сред които и шефът на фонда.

Още по темата


Днес ще се проведе и първото заседание на новото ръководство на Фонда, за да се вземе решение по казуса на 4-месечния Дилян, както и на останалите чакащи финансиране деца.


Борисов коментира и критиките, че е трябвало операцията вчера да бъде проведена по-рано.

 

Аз съм от хората, които искат много бързо да се случват нещата, но за да може да има осъдени и наказани, трябва службите да избродират това, което правят", заяви министър-председателят.


По думите му в случая е трябвало повече време, за да бъдат документирани корупционните практики.


Години наред се бързаше и след това резултатите бяха оправдателни присъди", допълни премиерът.

 

Според него разследващите органи имат доказателства за корупция, а от Обществения съвет твърдят, че вчерашната акция е нарочна атака и такива нарушения няма. Според тях не за първи път властта си поставя за цел да смени директора Павел Александров.


Премиерът призна – сигналът за нередностите е подаден от министъра на здравеопазването.
Експертите от съвета са категорични – с екипа на павел александров са работили най-добре. Според тях обаче директорът бил неудобен за здравното министерство, защото от ведомството предпочитали децата да се лекуват не в чужбина, а у нас. Доказват го и фактите, а именно -  70% от парите за лечение на децата отивали в наши болници. И все пак - подозрения за корупция имало, но отново не в екипа на Александров.


Родители на деца, които чакат решението на фонда обаче, разказват друго. Те са категорични – фондът не е работил ефективно. А неговият директор си позволявал да се държи грубо с тях. Това разказва и майката на Дилян, която от месеци чака решение за бъдещето на детето си.


Днес се очаква фондът да поднови работата си. Новият директор – проф. Пилософ, ще проведе първото заседание на Обществения съвет. 

 

Още за акцията във Фонда за лечение на деца вижте във видеото: