Това е причината за вчерашната акция срещу ръководството на институцията

 

Източване на средства през Фонда за лечение на деца в чужбина - това е причината за вчерашната акция срещу ръководството на институцията. Според прокуратурата от действията на администрацията на фонда няма ощетени деца, но парите са били отклонявани по три схеми. 

 

Първата от тях е за спешните случаи, когато директорът на фонда е сключвал договори с външни експерти, които да издадат становище дали децата могат да се лекуват в чужбина, или в България. 

Още по темата

 

Вече бившият директор на фонда Павел Александров е работил основно с трима лекари в три различни болници, които в 90% от случаите са постановявали, че детето трябва да се лекува в България и то именно в болниците, в които те самите лекуват. 

 

Второто направление е за апартамент във Франция, където са настанявани близките на децата, които са се лекували в чужбина. Тук държавното обвинение е установило, че сключеният договор е с частно лице – друга българка, но договорът за наем е бил на значително по-завишена цена от пазарната. С колко точно обаче е ощетена държавата в този случай все още не се знае.

 

Третата схема е за посреднически договор за лечение в Турция. Прокуратурата е установила, че отчетените пари не са за транспорт, както би трябвало да бъде, а за лечение, което противоречи на правилата. Така държавата е ощетена с около  250 000 лева. 

 

Междувременно новото ръководство на Фонда за лечение на деца се събра на съвещание. Новият директор проф. Владимир Пилософ обяви, че ще му трябва около една седмица, за да се запознае с развитието по случаите на всички деца, с които фондът се занимава в момента.

 

"Най-важният приоритет е да осигурим спокойна и нормална работа на фонда. Чака ни списък от 60 деца, на които трябва да вземем решение какво да се прави”, заяви Пилософ.

 

Пред сградата на Фонда се събират майки на деца, които са кандидатствали за лечение. Те искат да изразят недоволството си от случващото се там.