Още на президентските избори ще видим как правото на глас се превръща в задължение

 

Окончателно - България въвежда задължително гласуване. Парламентът прие, че участието в избори е граждански дълг на всеки. Това стана, след 5-часови ожесточени спорове по новите изборни правила.


Още на президентските избори наесен ще можем да видим как правото на глас се превръща в задължение. То ни беше вменено с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Патриотичния фронт и АБВ плюс частичната подкрепа на отделни депутати от Реформаторския блок, БДЦ и „Атака”. Твърдо против бяха от ДПС и БСП.  


Задължителното гласуване обаче съвсем не беше единствената промяна, която скара депутатите. Стигна се дори до заплахи за бойкот на промените в кодекса и нови обвинения в задкулисни съглашения срещу избирателното право на българите.

Още по темата


При гласуването задължителния вот събра множество фенове. При дебатите обаче нямаше много желаещи да го защитят. Така се чуха предимно критиките.


„Не мога да приема да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели по насилствен път”, коментира съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.


Тревогите - задължителният вот ще обслужи големите партии. Ще повиши купуването на гласове. Ще мобилизира още повече ДПС. Ще излезе противоконституционно.


„Неотдавна и българският премиер ви цитира една поговорка – „Насила хубост не става”. Насила не можеш да накараш хората нито да те заобичат, нито да гласуват за теб”, коментира съпредседателят на ДПС Четин Казак.


Колко ще е задължително задължителното обаче е под въпрос, тъй като нарушителите няма да бъдат глобявани. Наказанието ще е заличаване от избирателните списъци, но чак при второ провинение.


„Виждате ли колко сме добри?!”, попита председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.


Без наказания, но и без подаръци. Идеята за изборни томболи и стимули също отпада. Това не разтревожи особено никого. Но пък истинска буря се разрази заради решението занапред референдумите да се провеждат отделно от изборите.


„Днес БСП, ДПС и ГЕРБ направиха така, че гласът на гражданите да бъде целенасочено заглушен”, коментира Мартин Димитров от Реформаторския блок.


Защото на референдумите има праг за валидност. Ако се отделят от изборите, има опасност той да не бъде преминат заради ниска активност. Депутати заподозряха опит за служебно неутрализиране на допитването, което шоуменът Слави Трифонов организира. Властта даде обратното обяснение - не било атака в гръб, а грижа за народната воля.


„Има възможност да се вземе предвид всичко това, което може да бъде гласувано на референдум, и да бъде приложено на предстоящите национални избори – те са президентските”, коментира още Цветан Цветанов.


С организационни аргументи пък отпадна идеята да се създаде специален изборен район в чужбина. Още един повод реформаторите да заплашат Изборния кодекс с бойкот. А ГЕРБ да ги обвинят, че клатят властта нарочно.