Хотелите ще трябва да генерират свое собствено електричество по 9 часа на ден

Електрозахранването на венецуелците ще бъде прекъсвано по 4 часа всеки ден, съобщиха официални източници, цитирани от "Франс прес" и БГНЕС. 


По официални данни около 70% от електроенергията в страната се произвежда от водноелектрически централи, които през последните месеци изпитват постоянен дефицит от вода.
В края на февруари властите вече обявиха петъците през април и май за неработни дни, за да се спести електроенергия, с което правителството започна 60-дневен план за икономии на електроенергия.


Той включва призив към големите потребители на енергия като молове и хотели да генерират свое собствено електричество по 9 часа на ден.


Освен това властите на Венецуела искат в най-скоро време да променят и часовия пояс на страната. Според президента Николас Мадуро това ще бъде част от борбата с енергийната криза, връхлетяла страната. Аналогична стъпка и предприемана през 2007 г. от тогавашния президент Уго Чавес, който завъртя стрелките на часовниците с половин час назад.


Тежката индустрия в страната бе помолена да намали потреблението с 20%.

 

„Този 60-дневен план ще позволи на страната да премине през този труден период, пълен с много рискове”, заяви по-рано Мадуро. Той призова всички семейства и младите да се присъединят към плана, за да се излезе от тежката ситуация. 


Освен това служителите получиха още три почивни дни „бонус” към едноседмичната великденска отпуска. Тази мярка „спаси” почти 22 сантиметра от нивото на водата в язовир Гури. Електроцентралата на язовира доставя близо 75% от необходимата на столицата Каракас електроенергия.