Глобите за медиците най-често са между 100 и 600 лева

 

Правата на пациентите в българските болници са потъпквани редовно от лекари. За това алармират пациентски организации.

 

В жалбите си болни хора се оплакват най-често от отказ от прием в лечебно заведение или препращане от болница в болница. А ако потърсят правата си и се установи лекарска грешка, глобите за медиците най-често са между 100 и 600 лева.

 

Още по темата

Години наред каузата на София е да убеждава студенти от цял свят в качеството на образованието в България. Медицината е само една от специалностите. Наскоро обаче светът на медицината у нас я разочарова. Майка й се разболява от рак и лекарите изцяло премахват стомаха ѝ. Така започва борбата за още три седмици живот.

 

„Случайно от медицинска сестра в болницата, в която тя беше, разбрахме, че има начин тя да приема всички необходими вещества, които са ѝ нужни, за да живее, но ни казаха, че можем да го намерим във Франция. Когато потърсихме в интернет, установихме, че го има и в България, но самите лекари не го знаеха”, разказва София Циканделова. 

 

Медицинската храна за онкоболни обаче не се покрива от Здравната каса. София дава всяка седмица по 500 лева, докато майка ѝ умира от рак. 

 

„Недопустимо е! При условие, че майка ми и всички в държавата са съвестни данъкоплатци, работили са за тази държава, живеят в тази държава, раждат в тази държава и изведнъж трябва да умрат от глад. Защо?!”, пита София. 

 

Здравеопазването ни страда от хронично недофинансиране, казват и пациентските организации.  

„Всеки един пациент, когато се сблъска със системата на здравеопазването, му се налага да доплаща”, обясни д-р Иван Вецев, Национална пациентска организация. 

 

Системата не работи и когато станем жертва на лекарска грешка, констатират пациентските организации. За да докажат медицинска небрежност, пациентите водят дела. В чужбина получават обезщетение от държавата. У нас - трябва да имаме застраховка.

 

„Ако не сте си направили застраховка „Живот”, няма как да получите обезщетение за някакъв инцидент, увреждане или така нататък”, обясни Пламен Таушанов, Българска асоциация за закрила на пациентите. 

 

А за София остава надеждата новата ѝ кауза да стане реалност. И онкоболните болните да не умират от недохранване.