Калфин спря европрограма, фирмите не били равнопоставени

 

Съмнения за непрозрачни критерии в програма на социалното министерство. Десетки оплаквания на фирми доведоха до прекратяването й. Става въпрос за европейски средства, с които се стимулира наемането на безработни. На практика, Европа плаща заплатите им. Защо обаче програмата се превърна в хаос и ще има ли санкции за страната ни?


Хаосът дойде, защото малки фирми се оплакаха, че не са успели да се класират. Документи били приемани само в първите минути. Социалният министър обясни, че станало така, защото парите били толкова малко, а желаещите - толкова много, че местата свършили с първите заявки.  


Бизнесът трябваше да получи над 8 милиона лева, с които да плаща заплати на безработни. Министерството излезе от ситуацията като реши да увеличи бюджета и за заплати ще отидат 30 млн. лв. А за класирането няма да е важна секундата, в която се подават документите.


Бизнесът проплака заради нечестно класиране. Документите на Даниела са били сред първите във Варна. Но заради технически проблеми ги е подала 20-тина минути след отварянето на бюрото по труда.


„Тук трябваше да зависим от тяхната програма, от техния служител”, казва Даниела Йорданова, управител на детски център.


Даниела искала да наеме четирима безработни за работа в детски център. А Момчил се целил само в една заплата с европари. За човек в IT фирмата му.  


„Бях трети на опашката. Не съм класиран, в доста по-късен час ми беше заявката”, казва Момчил Недялков, управител на IT фирма.


„Първите фирми са входирани в 9:30 часа и нула секунди и всички одобрени са до 9:40 часа. Във Варна няма нито 1 фирма, която е одобрена. След първите десет минути никой е нямал шанс”, на мнение е Атанаска Ангелова, работодател.


Социалният министър обясни проблема с едновременната работа на 300 компютъра в 107 бюра по труда в държавата.


„Когато има 300 точки, от които се прави едно и също няма човек на света, който да ви гарантира, че всички служители са правили едно и също и някой не се е забавил, примерно 15 минути”, коментира социалният министър Ивайло Калфин.


Калфин гарантира друго: че е нямало нито технически проблем, нито софтуерен, нито с интернет. А били много желаещите.


„След като видяхме, че заявките превишават далеко заложените суми, в края на втория ден прекратихме приемането им”, казва още министър Калфин.


А после назначил проверка.


„Аз поне нямам увереност, че ние поставяме фирмите при равнопоставени условия”, добави социалният министър.


Въпреки че от проверката още няма резултат, Калфин решил да върне доверието на фирмите. И на Европа.


„Ще нулираме това подаване на документи, за да можем да осигурим действително максимално прозрачни условия”, зарече се министър Калфин.


Сега процедурата започва наново. Този път обаче няма да трябват всички документи, а само формуляр от бюрото по труда, който фирмите ще изпращат по мейл. Без значение кога. Защото предимство ще имат тези, които ще плащат на безработните повече от минималната заплата.


Всяка фирма може да поиска заплати за най-много шестима души, като ще е с предимство, ако те са над 54 години, били са повече от година без работа или не са особено образовани. Новото кандидатстване започва в седмицата след Гергьовден. Очаква се работа да се намери за около 4500 безработни.


Репортери: Валина Сашева, Нивелина Няголова