Казусът на 4-годишната Марина още не е разрешен, а болницата в Лондон очаква отговор от Фонда

 

Вече цяла година нито един лекар не може да каже от какво точно е болна 4-годишната дъщеричка на Зорница. И макар да няма диагноза, има лоша прогноза.  

 

„В началото тя се оплакваше само от болки в колената, сега я болят целите крачета. Притеснявам се да не се сбъдне лошата прогноза, че ще спре да ходи”, сподели Зорница Михалкова.

 

Констатацията на лекарите е, че трябва да се направи мускулна биопсия. „В последната епикриза пише, че може да се направи само и единствено в чужбина”, обясни притеснената майка.

 

Майката подава документи във Фонда за лечение на деца. 4-годишното момиченце е одобрено, насрочена е и дата в лондонска клиника. След показните арести във Фонда обаче, Зорница получава писмо.

 

До 10 юни майката трябва да представи т.нар.формуляр S2,  който покрива стойността на лечебните дейности в Европейския съюз. „До 10 юни има време това да се организира”, твърди новият директор на Фонда  проф. Владимир Пилософ. Оказа се обаче, че фондът няма как да издаде този формуляр. Това било в правомощията на НЗОК и на ресорния министър.

 

Дали обаче техническите трудности са причина за срива в комуникацията между институцията и лондонската клиника не стана ясно. А въпреки успокоението, че има време, Зорница не може да си намери място от притеснение. „Аз се чувствам отритната от нашата държава. Чувствам, че нямам съдействие от нашата държава”, сподели тя.

 

4 молби, одобрени от Обществения съвет на фонда на 21 април - ден след показната акция, са били забавени. Те са подписани чак на 29 април, при това по нов ред - не от новия директор на фонда Владимир Пилософ, а от управителя на НЗОК Глинка Комитов.