Сънародниците ни поискаха президентът да върне на поправителен Изборния кодекс

 

Остър сблъсък между българи в чужбина и Валери Симеонов. 

 

Съпредседателят на Патриотичния фронт разгневи сънародниците ни зад граница с писмо срещу искането им за промяна в Изборния кодекс. Повод за размяната на реплики са промените, с които се намалява значително броят на изборните секции в чужбина. 

 

След гласуването на промените миналата седмица българи от няколко континента поискаха президентът Росен Плевнелиев да върне за ремонт Изборния кодекс. Възмущението им се засили след писмо на Валери Симеонов, в което той се обръща директно към българите в чужбина, наричайки ги псевдосънародници.  

Още по темата

 

Българите в чужбина поискаха президентът Росен Плевниев да върне на поправителен Изборния кодекс. Докато юридическият му екип проучва въпроса, на сънародниците ни от Ню Йорк с писмо отговори съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Като ги попита  дали „патардията” не се вдига, за да бъдат забелязани от медиите? Текстът завършва с призив към: „капризничещите псевдосънародници”, както никой не им пречи да уредят личния си живот, така и те да не се мотаят в краката на политиците. 

 

Елена Хамбарджиева, която е докторант по структурна биология в Ню Йорк и лично получава писмото намира за неприемлив тонът на политика.  

 

„Във всяко изречение имаше грешка. Грешен факт, обида. Ние сме съпричастни с това, което става в България. Голяма част от нас не е заминала, защото иска да замине, а защото е било прекалено трудно”, заявява Елена Хамбарджиева.

 

А Валери Симеонов твърди, че центърът на атаката срещу него тръгва не от чужбина, а от България. 

 

„Една група около „Протестна мрежа” и близки до соросоидните кръгове. Всички писма, които ги получаваме уж от Ню Йорк, идват от една и съща поща в България”, заяви Симеонов.

 

Така според него щяло да се  легитимира президентско вето. А българите в чужбина негодуват заради ограниченото право на глас. 

 

„Възможността да отворим секции в САЩ ще бъде само за девет секции”, обясни Елена Хамбарджиева. 

 

„Това не е вярно! Бройката се увеличава малко над 20”, отговори Валери Симеонов. 

 

Той обяснява, че в ЕС ще могат да се откриват до 50 секции извън дипломатическите мисии. А с масовото си възмущение сънародниците ни обслужвали интересите на Турция. По изчисленията на Симеонов оттам идват до100 000 гласа на избори. 

 

В коментар по темата за Изборния кодекс, председателят на партия ДОСТ Лютви Местан заяви, че българските граждани в Турция възприемат новите ограничения като продължение на Възродителния процес. Местан нарече кодекса „престъпен и фашистки". И прогнозира, че той ще постигне обратен ефект - ще има още по-силен и консолидиран вот от южната ни съседка. От ДОСТ задочно се включиха в призива към президента Росен Плевнелиев да наложи вето на закона заради ограничаването на конституционни права.  

 

Повече гледайте във видеото