Преди седмица парламентът намали броят на секциите зад граница

 

От ГЕРБ са готови на поправки в Изборния кодекс, но под условие - ако Патриотичният фронт обещае да не бута кабинета. Това стана ясно след среща на българи, живеещи зад граница, с премиера Бойко Борисов. 

 

Сега се чака думата на Валери Симеонов.

 

Преговорите, за които посредничи омбудсманът Мая Манолова, продължават. 

 

Валери Симеонов пристигна с цветя на преговорите с българите, живеещи в чужбина. Цветята бяха за Мая Манолова, която е домакин на срещата и преди 1 ден е имала рожден ден. 

 

Валери Симеонов не уточни дали Патриотичния фронт е склонен да има ново преработване на Изборния кодекс, така че да се върне старият вариант при който имаше повече изборни секции за българите в чужбина. 

 

 

 На срещата присъстваха и външният министър Даниел Митов, и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

 

След срещата Мая Манолова обясни, че все още не е решила дали ще сезира Конституционния съд за промените в Изборния кодекс.  „Решението дали да подам конституционна жалба ще го взема в институцията на омбудсмана. Има сформиран консултативен съвет, но нека първо да изчерпил всички възможности за едно по-бързо и адекватно решаване на спора”, заяви тя.

 

Видео: БГНЕС