Преговорите за секциите зад граница са на път да разбият коалиционния мир

 

 

Броени дни след приемането му готвят нов ремонт на Изборния кодекс.

 

Преговорите за правото на българите зад граница да гласуват са на път да разбият коалиционния мир в управлението. 

 

Ултиматум към ГЕРБ днес имаше от партньора им Патриотичния фронт. Представители на сънародниците ни зад граница се срещнаха и с премиера Борисов, и с основният им опонент - лидера на патриотите Валери Симеонов.

 

Въпреки посредничеството на омбудсмана по Избирателния кодекс, решението засега се оказва невъзможно. Изходът от ситуацията вече е още по-сложен, след нежеланието на Патриотичния фронт да отстъпи пред исканията на българите зад граница. 

Още по темата

 

Стабилността на правителството се оказа залогът, от който зависи дали Изборния кодекс ще бъде върнат на поправителен. 

 

„Да, промени, ако няма ултиматум от Патриотичния фронт, че правителството ще падне”, заяви Стефан Манов, Обществен съвет на българите във Франция.

 

Това обяснил на сънародниците ни Бойко Борисов по време на среща с тях в Министерския съвет. И се ангажирал, че темата няма да бъде приключена. Минути по-късно стана ясно, че от Бургас за София пътува и съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, по чието предложение броят на секциите в чужбина беше съкратен. Срещата му с българите се състоя на неутрална територия - при омбудсмана Мая Манолова. 

 

След като разбрах, че има такава среща, помолих да присъствам също. Тя беше определена за 10:00 часа, а аз научих в 9:50. Така че не мога да коментирам думите на премиера”, заяви Валери Симеонов.

 

Цветята, с които Симеонов дойде, се оказаха за Мая Манолова, рожденичка преди ден. Докато срещата течеше, медиите получиха съобщение от другия съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов. Според него „Не трябва да се дава ход назад” по Изборния кодекс. 

 

Какарачанов обясни, че от това ще зависи подкрепата на ВМРО за правителството. Валери Симеонов подкрепи аргументите му. 

 

„Не сме политици ветропоказатели. Ние сме поели отговорността да бъдем лошите. На президента не му прави чест. Да беше наложил вето, а не да прави такива обходни маневри”, заяви Симеонов. 

 

Вариантите за изход от ситуацията според омбудсмана Мая Манолова са няколко. 

 

„Вето, плюс мнозинството да внесе законодателни промени. Възможности за конституционни жалби, дори и от омбудсмана”, заяви Мая Манолова.