Кой се "мотае в краката му"?

 

Нова ситуация в кризата с Изборния кодекс. В четвъртък премиерът Бойко Борисов се разграничи от това, което бяха подкрепили ГЕРБ в парламента като предложение на Валери Симеонов, след като Борисов по инициатива на Мая Манолова се срещна с наши сънародници от чужбина, които смятат, че въведените промени в Изборния кодекс по предложение на Валери Симеонов и Патриотичния фронт, ограничават правата на българите в чужбина.  


„Намирам за доста нахално това, че Валери Симеонов твърди, че тези твърдения не са верни, защото те се основават на факти. Това, което той написа в писмото си до дамата от Ню Йорк Елена Хамбърджиева, че една секция в чужбина струва между 8000 и 12 000 евро, означава, че общият разход за 428 секции на изборите през 2014 г. трябва да бъде между 7 и 14 млн. лв. Тъй като познавам разходите за тази кампания, определено твърдя, че това е невярна информация. Ако Симеонов знае откъде са тези пари, нека каже, иначе просто излиза, че лъже”, заяви в студиото на „Здравей, България” говорителят на ЦИК Цветозар Томов.


От своя страна Стефан Манев, изборен експерт, член на Обществения съвет на ЦИК показа документ, според който изборите в чужбина са стрували 1 милион и 400 хиляди лева.


„Средния брой гласували в секции в чужбина е 339 души на последните избори. А в България е 286 души”, добави още говорителят на ЦИК Цветозар Томов.


По повод обвиненията за лобиране на българско производство в Турция, блогърът Иво Мирчев обясни, че след като напуска софтуерната фирма, в която работи, основава компания, произвеждаща устройство, което управлява през интернет определен уред.


„Това е едно много иновативно устройство. Няколко от устройствата бяха занесени в Турция с цел продажба. Фирмата е стартираща, съставена е от малко хора. Оборотите са малко. И това устройство няма нищо общо с изселниците, ДПС и ДОСТ”, категоричен бе блогърът Иво Мирчев.