"Ще продължим да водим разговори с партньорите от РБ, ПФ и АБВ", коментира премиерът

Бойко Борисов ще събере във вторник ПГ на ГЕРБ и Изпълнителната комисия на партията заради наложеното от президента вето на Изборния кодекс.

Още по темата


Това стана ясно от негов пост във Facebook.  "Отчитайки рисковете за мнозинството и стабилността на правителството, ще вземем решение", написа премиерът в социалната мрежа.

 

"Партия ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация и то за нещо, което ние сме инициирали още в първия ни мандат, а именно за първи път заложихме облекчена форма на подаване на заявления от българите в чужбина – електронно, дистанционно по интернет, с цел да се даде възможност на повече наши сънародници да гласуват. Благодарение на това беше възможно да се разкрият допълнително секционни избирателни комисии извън дипломатическите и консулски представителства, което дори г-жа Манолова запази. Така че, аз винаги съм считал, че е наше задължение да осигурим възможност всички български граждани, които желаят да гласуват в чужбина, да могат на практика да упражнят това свое право на глас. Винаги съм твърдял, че до този момент не е измислена по-демократична и добра система от изборите", обяснява Борисов.

 

Той добавя още, че ще продължи да води разговори с партньорите от РБ, ПФ и АБВ, защото "стабилността на държавата е важна, но не бива да нарушаваме демократичните права на българските граждани. Това е отговорност на всички политически партии и лидери, не само моя, и не само на ГЕРБ. Надявам се, че ще успеем да намерим един разумен и справедлив консенсус", казва Борисов.

 

По-рано днес стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Подробности - във видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си