Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ коментира темата от Празника на чевермето в Златоград

Президентът е прав в много от мотивите за наложеното вето на текстове от Изборния кодекс”. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Новината за връщането на закона в парламента свари депутата на Празника на чевермето в Златоград.

Още по темата


Цветанов добави, че народните представители трябва да се съобразят с ветото, което е конституционно право на държавния глава.


"От групата на ГЕРБ винаги сме смятали, че гласуването за българите, живеещи в чужбина, трябва да бъде еднакво за всички", коментира още Цветанов.


Той заяви, че след наложеното вето трябва да се проведат политически консултации между парламентарните групи, "за да има действително толкова гласове, които могат да променят сегашното състояние, което беше гласувано".


"Направихме максимални компромиси, за да стигнем до текста, който се гласува в пленарна зала", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.


Според него направените от управляващите компромиси са продиктувани само от това „да се запази стабилността в държавата и да се разчита на парламентарна подкрепа, която да гарантира и стабилността на правителството”.


"Затова гласувахме заедно с Патриотичния фронт, водиха се много тежки разговори. Всички парламентарно представени групи направиха съответните отстъпки, ПФ направи немалко компромиси, както със задължителното гласуване, така и с гласуването за българите, живеещи в чужбина", каза Цветанов.


Той допълни, че позицията в ГЕРБ винаги е била да не се променят изборните правила, но промените се наложили след проведения референдум за електронното правителство.


Относно гласуването след президентското вето, Цветанов посочи, че трябва да има диалог и "да се вземе най-правилното решение, което да може да гарантира стабилността на правителството".

 

Припомнете си мотивите на президента за налагане на вето върху промените в Изборния кодекс във видеото.