Бившият директор харчел безразборно за наеми и командировки

 

Появиха се още разкрития за нередности във Фонда за лечение на деца. Нова телевизия разполага с документ, изготвен от експерти на Министерството на здравеопазването. 

 

Част от констатациите в него са, че има безразборно харчене на пари. Били плащани командировки и наеми, а вече уволненият директор Павел Александров разпоредил колата на съпругата му да се зарежда със служебни пари. 

Още по темата

 

Дума срещу дума - докато не приключи разследването за злоупотребите във Фонда за лечение на деца. Думата на експертите от Министерството на здравеопазването е, че със средства от парите за лечение на деца, директорът на фонда командировал свои служители с неясни задачи в Париж и Истанбул. С парите на децата в други държави пътували и служители на лечебни заведения, за да специализират. Думата на защитниците на бившия директор - разкритото нарушение всъщност не е нарушение, а необходимост.


„Български лекар е пътувал заедно с дете, на което ще се извърши някаква манипулация, някакво лечение, което не се прави в България, за да повиши квлификацията си и следвашият път, когато такъв случай се появи в България, да се лекува тук”, обяснява Надежда Цекулова, бивш член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.


Друга точка от разкритията - Фондът е плащал за наем на недвижим имот в париж без предварителен анализ. Там са настанявани родителите на болните деца. Новият директор на фонда направил проверка за други възможности през болницата, където се лекуват българските деца.


„Те там му казаха "извинете, но ние имаме крило за родители". Същият този фонд е плащал около 200 000 евро на хотел в центъра на Париж”, каза здравният министър Петър Москов.


Според Надежда Цекулова как, колко и за какво харчи фондът е публично известно и освен това здравните власти би трябвало да са наясно с всички разходи.


„За да плати десет лева за кламери и хартия, копирна, фондът трябва да изпрати финснасов документ на Министерството на здравеопазването, то да одобри, да преведа пари на сметката на фонда и тогава фондът да плати”, обясни Надежда Цекулова.


Фондът плащал и горивото на колата на съпругата на Павел Александров. Защитата твърди, че арестуваният директор е обявил, че ще зарежда бензин за служебни цели.

 

„Това не е вярно. Той е отказал служебен автомобил и шофьор”, заяви в „Здравей, България” тази сутрин адвокатът на Александров Диана Ангелова.


Документите уличават Павел Александров и в това, че Фондът издавал специфични формуляри за лечение на деца в чужбина без това да е негово право. Компетентността била на Националната здравно-осигурителна каса. Освен неправомерно издадени, тези документи се и бавели.


„Причината поради която подобни решения във фонда са се бавили със седмици и с месеци, за мен продължава да бъде неясна”, обясни здравният министър Петър Москов.


Равносметката - според министъра от администаривните нарушения са страдали децата.
„Не достатъчно рационално харчене на пари на България за лечение на български деца, с което повече деца е би могло да се лекуат с тези пари”, добави Москов.