Търсенето на компромис по спорните текстове продължава

 

Докато АБВ обявяваха намерението си да напуснат коалицията,  властта се опитваше да гаси другия пожар - с Патриотичния фронт и техните заплахи за напускане на коалицията по повод президентското вето за гласуването в чужбина. Заплахи засега обаче остават валидни. 

Още по темата

 

„Патриотичният фронт не е склонен да гласува за приемането на ветото, ние оставаме на позицията, че то трябва да бъде отхвърлено”, категоричен беше съпредседателят на Патриотите Валери Симеонов.

 

Най-вероятно така и ще стане, но на Соломоновския принцип "И президентът сит, и коалицията цяла". С други думи идеята е ветото да бъде отхвърлено в парламента, но веднага след това атакуваните текстове за секциите в чужбина да бъдат коригирани с нови законодателни промени. „Няма опасност от хаос, предсрочни избори”, убеден е Найден Зеленогорски от Реформаторите.

 

След 3 часа преговори партньорите без АБВ  договорили българите в Евросъюза, САЩ и Канада да могат да гласуват, както досега. Тези в останалите страни и най-вече спорната Турция ще получат повече от една секция ,но не прекалено повече.

 

„Искаме да гарантираме възможност за гласуване на всички български граждани в чужбина и в същото време основателните страхове и проблеми, които е имало досега, да бъдат прекратени”, заяви след срещата премиерът Бойко Борисов.

 

"Оптимист съм, че въпреки трудните и тежки разговори, които текат, демокрацията ще победи – тя ще намери своето развитие. Българите ще видят, че държавата застава зад тях”, коментира президентът Росен Плевнелиев.  А дали ще има парламентарно мнозинство, което да гласува това, очевидно е въпрос на бъдещи неясни събития.