Има разлики в нагласите на потребителите на банкови услуги у нас, сочи проучване

 

Всеки трети кредит, който българите теглят, е за ремонт. Данните са от изследване на компания за потребителски кредити. По колко пари и за какво най-често теглим заеми?


Българинът обикновено тегли кредит, защото се нуждае от пари в брой. Било, за да покрие или обедини стари дългове или за ремонт у дома. Всяка година парите за поправки и боядисване на жилище растат и вече гонят 5000 лева.


Ремонт, планиран и пресметнат, както се полага за дом, в който влизате сега. Какъвто е случая на Ани.


„Купихме го и за да живеем в него, трябва да го ремнотираме”, казва новодомката Ани.


Но тухлите и материалите не са без пари, както и работата на майсторите. Като започваме ремонт, естествено, първо правим измерването и планирането, на това, което искате да постигнете. Обаче за да започне същинската работа в дома ви, първо трябва да решите проблема с парите. И тук вариантите не са много.


Ако не ви стигат парите, какво може да се предприеме? Теглим кредит.


Десетки хиляди са семействата като това на Ани, които ползват потребителски кредит, за да ремонтират дома. Ако се броят и тези които взимат мебели на изплащане, това са почти 40% от домакинствата, показват данните от изследванео.


„Сумата, която хората теглят за ремонт е около 4600 лева. Това е около 14% ръст”, обяснява Ралица Захариева от компания за потребителски кредити.


Хората просто инвестират по-големи суми в подобряването на имотите си. Другите нужди, за които харчим пари на заем са  обединяването на стари задължения, купуване на коли на старо, зо лечение, пътувания и образование, обощава изследването. Има и специфики по градове: в София се търсят пари кеш за потребелние, докато в Пловдив предпочитат стоки на изплащане.