Анализатори прогнозират, че той ще е обща кандидатура на АБВ и БСП

 

Ще има ли предсрочни парламентарни избори и ще се бори ли Ивайло Калфин да стане президент? Тези въпроси излизат на дневен ред, след като социалният министър Ивайло Калфин подаде оставка, а парламентарната група на АБВ обяви, че оттегля подкрепата си за кабинета „Борисов”. Решението на хората на Първанов дойде часове след като премиерът Бойко Борисов се срещна с Реформатори и Патриоти, за да обсъдят ветото на президента върху Изборния кодекс. На срещата не бяха поканени единствено представители на АБВ. 

 

Според проф. Михаил Константинов въпреки това решение на АБВ, предсрочни парламентарни избори не би трябвало да има. 

 

Още по темата

„Фатално обаче изоставаме с президентските избори. Никой не посочва кандидат, правим се на луди”, коментира Константинов. Той добави, че в България на няколко пъти връщането във властта на една политическа сила минава през президентските избори. И припомни: „През 1996 година разбитата десница се върна във властта след победата на Петър Стоянов. Пет години по-късно победата на г-н Георги Първанов върна за дълго левицата на политическата сцена”.

 

Предстои сближаване на БСП и АБВ и единна лява кандидатура. Това е опит за римейк на 2001 година”, коментира Константинов, като допусна кандидатът за президент да е именно Ивайло Калфин. 

 

В подкрепа на това мнение застана и Татяна Буруджиева. 

 

„Г-н Калфин има по-високи интереси от това просто да бъде за втори път министър или за втори път вицепремиер”, заяви Буруджиева. „Той е силна кандидатура, но вече е изгубил от кандидат на ГЕРБ”, уточни все пак политологът. 

 

Целия разговор гледайте във видеото!

 

Ще има ли предсрочни избори според вас? Гласувайте в анкетата ни ТУК