Оставката си подадох след решение на АБВ, заяви той

 

 

Ивайло Калфин с отчет пред медиите за свършената работа. Бившият социален министър заяви, че решението да подаде оставка е в тон с хода на АБВ да напусне правителството. Начерта и два сценария за правителството от тук нататък. Освен Калфин от министерството си тръгва и целият му екип.  

 

Оставката си бившият вече министър подаде преди конгреса на АБВ да потвърди излизането на партията от властта. От една страна, за да бъде здравословно и от друга да няма погрешни интерпретации. 

 

Калфин смята, че вече има само два пътя за правителството: "Или да се актвизира, премиерът ще реши с някакви персонални реформи, или по-актвина работа или за съжаление може да очакваме силен спад в доверието". 

 

Последваха критики към един от довчерашните партньори от Реформаторския блок. 

 

"Оставката си подадох след решение на АБВ и след решение за оттегляне от правителството. Подадох я наистина по-рано, но реших, че няма да е здравословно, ако чакам Конгреса в неделя", заяви Калфин. 

 

 

"Крайното решение за излизане от управлението е на базата на година и половина опит и критики, свързани със забавянето и незапочването на реформи от правителството, включително и за външната политика и сигурността, както и заради водената икономическа политика на страната", заяви още Калфин.

 

Оставката идва дни след като БСП смени ръководството си. И се заговори за ляво обединение преди президентския вот. 

 

"Ще се радвам, ако имаме общ кандидат с БСП за президентските избори. Ако се търси общ кандидат, ще се търси според мен на друго място и той няма да е в БСП или АБВ", заяви той. 

 

Но не стана ясно дали той би се кандидатирал. 

 

Видео: БГНЕС

 

"Имахме пълната подкрепа на партиите, които подкрепяха мнозинството в парламента", допълни той, като изрази съжаление, че не е успял да доведе докрай промяната с ТЕЛК-овете. 

 

"Много ще се радвам, ако след нас бъдат продължени всички неща, които сме направили. Ние сме готови да помогнем. Сигурно сме допуснали грешки, но който не работи - той не греши", каза още бившият министър. 

 

"В министерството не е имало политически четки или метли, или каквито и да е други средства за почистване", увери той.

 

Същевременно той изрази надежда да има раздвижване в левицата, но подчерта, че не е това поводът АБВ да излезе от управлението.

 

Ще има ли предсрочни избори според вас? Гласувайте в анкетата ни ТУК. 

 

 

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов му благодари за "усилията, добрата работа и коректността, но животът е такъв".

 

"Животът е такъв – разделяме се като приятели, като колеги. За тази повече от година и половина с него съм работил прекрасно и не мога да си изкривя душата да кажа каквото и да било друго", коментира премиерът Бойко Борисов.