В три области на страната е обявен оранжев код за силни дъждове

 

В четвъртък над страната ще бъде предимно облачно, като на много места се очакват валежи от дъжд, по-значителни в Северозападна България. По-съществени разкъсвания на облачността ще има над Югоизточна България, където и валежите ще бъдат по-слаби и на по-малко места.

 

В областите Видин, Монтана и Враца е обявен оранжев код за силни валежи. Експерти предупреждават за опасност от локални наводнения. Активирано е и Оперативното звено в Министерството на околната среда и водите, съобщава Дарик радио.

 

Жълт код пък ще бъде в сила в други осем области на Западна и Северна България. Кодът е в сила за областите Кюстендил, Перник, София град, София област, Ловеч, Плевен, Габрово и Велико Търново.

 

В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще са между 10° и 15°, а максималните - между 19° и 24°. През нощта срещу петък валежите ще продължат и на места ще са значителни, съобщиха от НИМХ.

 

Над планините ще бъде предимно облачно, преди обяд почти без валежи. Около и след обяд от запад ще започнат валежи от дъжд, на отделни места придружени с гръмотевици. По-значителни ще са валежите в масивите от Западна България. По най-високите върхове на Рила и Пирин ще вали мокър сняг. Ще духа умерен до силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра около 9°.

 

По Черноморието облачността ще е променлива, по-значителна по-северния бряг, където ще има превалявания от дъжд, докато над южния ще остане почти без валежи. Ще духа слаб, по южния бряг до умерен вятър от южната четвърт. Максималните температури на въздуха ще са между 16-17° на север, до 23-24° на юг.