Той не вярва на еквилибристиките на ръководството на АБВ

 

"Оттеглянето на АБВ идва в момент, в който България започна активно да диверсифицира енергийните си източници, което ще доведе до намаляване на цената им. По този начин ще намалим зависимостта си от Русия по отношение на газовите доставки. След като оттеглянето на подкрепата от страна на Георги Първанов идва в такъв момент, няма как да не предположим, че има такава връзка”, коментира в „Здравей, България” външният министър Даниел Митов. 

 

"Когато една държава на североизток се разболее, Георги Първанов започва да киха и това се е случвало много пъти”, допълни той. 

Още по темата

 

"Второ - тръгнали сме към радикална модернизация на Българската армия, което ще е съобразено с натовски стандарти и с модерните тенденции на отбраната. Тази армия в продължение на години е държана в разкрачено състояние точно така, както в момента виждам позиционирането в ляво. Не може в една държава единият крак да върви на запад, а другият – на изток и да постига някакъв напредък”, коментира още външният министър.  

 

Митов посочи, че има разминаване в доводите на вече бившия социален министър Ивайло Калфин и в тези на Първанов относно съвместната работа на ГЕРБ и АБВ и причините за оттеглянето от коалицията.

 

"Когато говорим за излизане на АБВ от правителството, трябва да си дадем сметка за това, че официалните аргументи на ръководството на партията са очевидно неверни. Аз бих вярвал на оценката на Ивайло Калфин, а не на еквилибристиките на ръководството. Правителството остава стабилно и ще гоним целите си”, заяви Даниел Митов.

 

"Като външен министър не желая да се озовем в ситуация, в която в България да има мощен произточен опозиционен фронт и другите сили да се чудим как да държим страната в евроатлантическата ѝ ориентация”, категоричен бе той.

 

Митов коментира и думите на Радан Кънев по-рано в „Здравей, България”, че ГЕРБ реанимира задушилата се БСП, за да могат да управляват заедно.

 

"БСП трудно може да се съживи, ако не се превърне в истинска европейска социалдемократическа партия. Не мисля, че целите на която и да било партия в дясно е да съживят БСП”, заяви Митов.