Историята на Рашид от Сирия

 

Да се влюбиш в България - различната история на един бежанец у нас. Без свински опашки. Данните показват, че голяма част от мигрантите използват българската бразда като път към вътрешността на Европа. Възможност, която е имал и героят от следващата история, но избира да остане у нас.

 

2013 година - първата бежанска вълна през България е факт. До края на годината граничната бразда преминават хиляди мигранти. Сред тях тогава е и Рашид от Сирия. Бил екскурзовод в Дамаск, но размириците в родината му започнали и с тях избягали и туристите. Избягал и самият той.  

Още по темата

 

Отказът да отиде в армията означава сигурен затвор. Бягството – възможност за свобода, а трафикантът - сигурност. Така срещу няколко хиляди долара през октомври 2013-а Рашид пристига в Истанбул. Плаща 2000 долара и тръгва към България, без да предполага, че ще остане задълго. На прага на зимата минава българо-турската граница и се предава на полицията.

 

Само за дни Рашид се превръща в очите и ушите на бежанците. Превежда им. С идването на Червения кръст доброволният му труд се превръща в професия. И така до днес. 

 

Постепенно нежеланата среща с България се превръща в любов.Той избира да остане и казва, че това е най-добрият избор, който някога е правил. Не разбира обаче омразата към мигрантите. Разочарованието не е само към домакините, но и към гостите. Доказали го масовите посегателства над жени в Кьолн.

 

Решил е да приеме и да се съобрази с чуждата култура. Неслучайно само за три години в България открил дом, приятели и защита. Въпреки подадената ръка, щастието му, поне засега, не може да е пълно, защото всеки ден мисли за семейството си, с което няма никаква връзка. Надява се, че са намерили спасение и че ще ги срещне отново точно тук, в новия си дом – България.