Система ще следи, ако мобилен телефон не е предаден

 

Седмица преди матурите затягат сигурността в училищата. Образователното министерство съобщи, че ще има таен пакет мерки срещу преписване.  

Още по темата

Сред тях е и метод за хващане на сигнал от мобилни телефони. Ще бъдат събирани и всички смарт устройства. 

 

Зрелостниците ще бъдат наблюдавани от квестори и родители. Освен това камерите са с подобрени възможности. Също така са измислили начин да следят дали има включени устройства освен предадените на квесторите. 


Най-често прихващането на мобилни телефони става със специални детектори или системи. Те обаче не са много легални, обясниха експерти по сигурността за Нова. От образователното министерство все още не искат да разкрият как точно ще хващат учениците, но начин имало. 

 

Така за първи път няма да бъдат събирани само мобилните телефони, а и часовниците. Затова идва и ново изискване. Всички училища, в които има матури, ще трябва да поставят часовници в залите за изпит.

 

Зрелостниците ще пишат само с черни химикалки. Но само с такива , които са раздадени от образователното министерство. 

 

Продължава и свързването на училищата с допълнителни интернет мрежи. Защо са нужни, дори за директорите остава тайна. И още  - и тази година зрелостниците се явяват на матури в различно от тяхното училище. А всеки ученик ще има определено място в определената зала със заповед и няма да има право да сяда на произволно място

 

Следващата седмица се очаква още от тайните мерки да бъдат показани.