Партията преустановява участието си в изпълнителната власт

 


АБВ вече е в опозиция. Това единодушно решение беше взето от делегатите на Конгреса на партията. Следващата цел, която от партията си поставят, е пряк сблъсък с ГЕРБ още на президентските избори.

 

След година и половина във властта с ГЕРБ, АБВ слезе от държавното кормило. За да каже, че правителството е слабо, а коалиционното управление нестабилно. И за да поеме курс към победа на президентите избори. Такава поне е заявката. 

 

Още по темата

АБВ реши да започнат консултации с леви, центристки и патриотични партии за обща кандидатура за президентските избори.  „Ние тръгваме на президентските избори срещу модела ГЕРБ”, заяви председателят на партията Георги Първанов пред всички делегати на Конгреса. 

 

Партньорството с ГЕРБ преминало през няколко етапа  -  от активен диалог, до пренебрежение и високомерие. Без да се чуят исканията на АБВ за промени в правителствената политика. „Не сме го решили на 9 май. Няма да приема на нас да се гледа като на пето колело на апендикса. Лимитът на нашите компромиси е окончателно изчерпан”, каза още Първанов. 

 

Вече от позицията на страничен наблюдател от АБВ си позволиха и по-сериозни откровения към властта. „Правителството е слабо. Има само едно нещо, което е по-лошо от нестабилността. Това е фалшивата стабилност”, заяви председателят на партията.

 

Партньорство с БСП ще бъде търсено, без  амбицията, че АБВ ще е лидерът в него. „След 8-ми май диалогът в лявото ще бъде рестартиран”, обясни Първанов. Целта - да се работи по нов коалиционен проект в широк формат - с партии и от центъра. 


Политическото ухажване започна още по време на конференцията. Прелъстените бяха и партиите, на които ГЕРБ разчита.  „За нас няма ляво и дясно. Или си добър българин и работиш за отечеството, или не си”, коментира председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.  „БДЦ и АБВ имат много общи неща”, призна Красимира Ковачка от БДЦ.  

 

 

 

Подкрепа в аванс дадоха и традиционните коалиционни партньори.  „АБВ има политически ресурс да приема адекватните политически решения в точното време. По такива решения винаги можем да работим заедно”, заяви Йордан Цонев от ДПС. След партийния форум от АБВ обясниха, че конкретни имена за президентските избори е рано да се обсъждат. 

 

Видео: БГНЕС