Правителството е слабо, смята председателят на АБВ

Видео: БГНЕС

 

„Нашата цел е спечелването на президентските избори срещу ГЕРБ. Може на първия тур да сме втори, но със сигурност на втория тур ще сме първи. Победата на президентските избори ще отвори пътя за цялостна, дълбока промяна на политическия модел в България”.

 

Това заяви на Втората национална конференция на АБВ председателят й Георги Първанов. Според него следващият президент ще бъде силен, с присъствие, социално ориентиран и обединител на нацията. 

Още по темата

 

Георги Първанов очерта и причините за решението на АБВ да предложи на конгреса на партията изтеглянето на подкрепата й за управлението.

 

“Не липсата на диалог е големият проблем, а отсъствието на ефективност в работата на кабинета. Правителството е слабо, но това е само едната страна на проблема. Големият проблем е, че не се вижда потенциал, че не се вижда възможен обрат в политиката на кабинета като цяло”, заяви Първанов.

 

„В здравеопазването катастрофата се задълбочава, а министърът нехае. Неадекватност – това е понятието, с което бих характеризирал състоянието в здравеопазването ни в момента. Енергийната ни дипломация продължава да губи темпо. Изгубихме шанса да бъдем енергиен център на Балканите. Дейността  на министрите на външните работи и на отбраната носи риск за сигурността на страната. Тя е вредна за българите и България. В Министерството на икономиката пък не се случва нищо, а хаосът в МВР е огромен и очевидно не е по силите на министъра да го овладее”, коментира още Първанов.

 

Той очерта и вариантите  за партньорство в ляво и център. По думите му страната има нужда от коалиция, чието влияние да се разпространи извън рамката на президентските избори и да прерасне в едно сътрудничество и единение между различните политически сили в парламента.

 

„Въпросът за формирането на единна политическа алтернатива се явява ключов за спечелването на президентските избори през есента на тази година. Но хоризонтът на тази коалиционна политика не стига само до предстоящата политическа есен. Нужно ни е не временно обединение, а нов стратегически коалиционен проект”, на мнение е Първанов.