Вижте девет от тях

Макар заплатите в Европа значително да се различават в отделните страни, много често високото възнаграждение не означава по-добър стандарт на живот. Това показва и класацията на Glassdoor, озаглавена "Кои страни в Европа предлагат най-добър стандарт на живот?", цитирана от Independent. Според проучването някои градове с високи заплати компенсират с ниски цени за живеене.

 

В класацията се взема под внимание индексът за разходите на живот като например колко пари са необходими за закупуване на стоки и услуги от различни страни, включително хранителни стоки, ресторанти, транспорт, услуги, както и жилища, отдавани под наем.

 

А ето и в кои са най-евтините градове в Европа: 

 

9. Марсилия - Крайбрежният град е най-евтиният за живеене във Франция, макар страната да предлага висок среден разход за живеене.

 

8. Грац - Вторият по големина град в Австрия, наричан още Градът на университетите, попада в класацията заради предлаганите ниски наеми, разходи за храна и услуги.

 

7. Барселона – Това е седмият най-гъсто населен град в Европейския съюз. Той привлича специалисти и туристи от цял свят, но разходите за живот все още остават ниски в сравнение със заплатите.

 

6. Лисабон – Според класацията средната номинална работна заплата в Португалия е само около 15 500 евро (12 210 паунда, 17 641 долара), което я нарежда на шесто място.

 

5. Атина - Макар градът да е разтърсен от масова безработица и бежанската криза, Атина остава сравнително евтино място за живеене.

 

4. Талин - Животът в града е сравнително евтин, имайки предвид това, че Талин е политическата и финансова столица на Естония. А запплатите непрекъснато  се увеличават.

 

3. Солун – Това е  вторият по големина град в Гърция и основен транспортен възел за страната, предлагащ множество работни места. Солун е и атрактивна туристическа дестинация - благодарение на музеите и историческите паметници.

 

2. Порто - Вторият по големина град в Португалия предлага 70% по евтин живот в сравнение с Ню Йорк.

 

1. Тарту – Красивият град е вторият по големина в Естония и се счита за нейния "интелектуален капитал". Това се дължи най-вече на факта, че там се намират най-старите и известни университети като университета в Тарту.