Интригата около АБВ и нейното участие в изборите се запазва

 

Георги Първанов заяви, че на този етап не желае да участва в надпреварата за държавен глава наесен. Запазва ли се обаче интригата около АБВ и нейното участие на вота? 

 

Всъщност Първанов нито каза, че ще се кандидатира, нито каза, че няма да се кандидатира. Единственото сигурно е, че АБВ ще има собствен кандидат на президентските избори и по думите на Първанов "балотажът е ако не в кърпа вързан, то поне не трудно постижим". Той обаче отказа да посочи име.

Още по темата

 

Президентските амбиции на партията бяха сред основните версии за внезапното оттегляне на подкрепата им за кабинета "Борисов" през изминалата седмица. Първанов обаче беше категоричен, че изборите нямат нищо общо и просто чашата на търпението им е преляла.  


Един от препъникамъните пред евентуална кандидатура на Георги Първанов е текстът от Конституцията, който забранява президентът да бъде преизбиран за повече от два мандата. Самият той обаче има друго тълкувание - че става дума за два последователни мандата. 

 

В същото време той препоръча тълкуването да бъде оставено на Конституционния съд. А дали това ще се наложи, зависи от неговото решение дали да се кандидатира.

 

Лидерът на АБВ изтъкна, че имал други планове и амбиции за личния и политическия си път и президентският пост изглеждал неатрактивен. Но при други обстоятелства допусна възможността да се впусне в президентска надпревара. 

 

"Аз лично бих предпочел, някога, ако съм жив и здрав и това се случи, да се боря за президент в рамките на една президентска република, при сменена конституция", изтъкна той.

 

Който и да е претендентът на АБВ, той щял да бъде номиниран от голяма коалиция с ляво, дясно и патриотично участие. Патриотите във властта от своя страна също се канят да играят.

 

Що се отнася до закачките на премиера Бойко Борисов, че може и той да се включи в президентската надпревара, Красимир Каракачанов беше лаконичен.

 

"Той има своите качества да бъде президент. Ако реши да се кандидатира, разговорът става малко по-различен", заяви лидерът на ВМРО.

 

На този етап ВМРО си пожелава да се яви с партньорите от партията на Валери Симеонов.