Специална техника ще почиства улиците на селото


 

Дерето на Константиново не е чистено от наводнението в кв. „Аспарухово”. Това обяви за „Здравей, България” кметът на селото, което пострада най-много от обилните валежи, паднали в района на Варна. Водата е текла по улиците и е наводнила десетки къщи, намиращи се в близост до дерето. 

 

Все още има наводнени приземни етажи на къщи в селото. Екипи на "Гражданска защита" помагат за отводняването на домовете на хората. По думите на живеещите в Константиново дерето не е било добре почистено и имало изсечени дървета, което спомогнало за това пороят да нанесе такива щети. 

 

 

Още по темата

Реката, която минава през селото, е излязла от коритото си и е заляла десетки къщи. Съборени мостове и тонове кал е оставила стихията след себе си. Хората в село Константиново от сутрина се справят с последствията от водната бедствие. Тонове пръст, боклуци и камъни са влачени, заливайки дворовете. Тук, жителите на Константиново са категорични, че едва ли ще успеят сами да се справят с щетите по домовете си.

 

Ден след наводнението по улиците на селото все още има кал. Пострадали са десетина къщи, а 82-годишна баба била изнесена на ръце от къщата си. Последиците от водната стихия в двора на леля Димка тепърва ще бъдат възстановявани.


„Тъкмо се нахраних и видях, че водата се покачва и започва да влиза вътре. Едно момченце с колело дойде да ми помогне. То се обади на 112. Вода все още има в къщата. Изкараха ме от оградата и отидох в комшиите. Досега не съм виждала толкова много вода”, разказа за „Здравей, България” 82-годишната леля Димка.

 

„Страшен ад беше, как да се справяме. Младите бягат, реват. Ние как да се справяме? Отиваме гледаме и се връщаме, нищо не можем да направим”, обяснява Златка Стоянова.

 


„Ние стояхме и чакахме вече – 2 сантиметра имаше да влезе в къщи водата у нас”, казва Стойка Желязкова.


Така селото за малко да се превърне в Аспарухово 2. И тук дерето не успяло да поеме водата при пороя – според едни заради затлачване, според други - заради изсичането на гората.

 


„Няма други пострадали хора от силните валежи. Очакваме още техника, с която да почистваме улиците на селото. Дерето не е почиствано от наводнението в кв. „Аспарухово". Искала съм няколко пъти да се почисти дерето, започнала е процедура, но така и не успяхме да стигнем до нея”, обяснява кметът на село Константиново Марияна Полихронова.


„Изведнъж дойде водата, изведнъж, без да усетим. То не е от пороя тук, водата дойде отгоре, от гората”, казва Златка Стоянова.


„Унищожени са основно две улици, заляти са много дворове, много къщи, всички посеви са унищожени на хората”, добави кметът на село Константиново Марияна Полихронова.


Никой не се наема с прогноза кога ще се оправят разбитите улици и мостове. Пари ще се търсят тепърва – за разширяване на дерето също.


„Това дере не можеше да я поеме тази вода, като ей това да беше пометено, нямаше да я поеме тази вода дерето”, казва Стойка Желязкова.


Всички в селото се надяват да няма повече порои и се радват, че при тях бедствието не взе жертви. Специалисти от общината и социалните служби вече тръгнаха на оглед по домовете. Дали и каква помощ ще има за хората – предстои да научим.

 

Репортер: Искра Урумова