Ограничителната наредба трябва да бъде гласувана от местния парламент

 

Още по темата

След Пазарджик, Сливен и Стара Загора, днес и Пловдив ще решава окончателно дали да забрани носенето на бурки на обществени места. Ограничителната наредба трябва да бъде гласувана от местния парламент.

 

Предложението за забрана на бурките бе внесено в Общинския съвет от Патриотичния фронт. То предвижда санкциите за нарушителите да бъдат от 300 до 500 лева за първо нарушение и от 1000 до 1500 лева за второ нарушение.

 

Предвижда се още и забрана на каквато и да е била дейност на вероизповеданията в детските градини и учебните заведения, както и на всички места, където се събират деца. Това включвна различни доплянки, брошери на различни вероизповедания.

 

От Патриотичният фронт предлагат и забрана на агитация на религиозна основа по улиците на града, като това включва раздаване на безплатни книги, дипляни и брошури от различни веризповедания.

 

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ вече заявиха, че няма да подкрепят предложения в този вид проект, тъй като текстовете му противоречат със Закона за вероизповеданията в България. Те настояват първо да има закон за бурките, в който ясно да са разписани правилата и указанията към МВР и след това да има общинска наредба.

 

Тази сутрин обаче предложението срещна сериозен отпор. Подписка, подкрепена от над 1000 души бе внесена в общинския съвет, се обявяват "против" тази забрана.

 

До края на месеца забрана за бурките предстои да бъде гласувана в София и Бургас.

 

 

Какви са мотивита "за" и "против" забраната.

 

"Лично аз преди няколко дни видях и дори снимах с телефона си, вакара и с не добро качество, една жена, облечена по такъв нетрадиционен начин, която се хранеше в заведение за бързо хранене. Така че вече има бурки в Пловдив. Не можем да твърдим, че няма да се появят, при условие че Пазарджик е на 30 км оттук, Асеновград е на 15 км. В двата града вече имаше проведени акции на ДАНС по този повод и там бяха арестувани хора. Не е нужно да чакаме да се появят в центъра на Пловдив, за да реагираме", заяви Александър Сиди, общински съветник от ВМРО.

 

"Той предлага да се забрани раздаването на религиозна литература по улиците, което законът не го забранява. Ами тогава ще нарушат и Закона за защита от дискриминация, защото за религиозните ще забранят, а за търговците, които раздават рекламни материали за свои магазини, услуги и дискотеки, няма да е забранено", коментира адвокат Димитър Спилков.

 

"Не може някой с бурка да кацне на Летище София и пред табелата за София да си я махне. Това е несериозно", коментира Дани Каназирева, председател на "Съюз за Пловдив".

 

Репортер: Благой Бекриев