Може да се падне всеки автор, подчерта Диян Стаматов

Ден преди матурата по български език и литература заместник-министърът на образованието Диян Стаматов публикува в профила си във Facebook откъси от произведения на  11 от общо 15-те автори, които могат да се паднат на зрелостния изпит.  

Още по темата

 

„Целта ми е да покажа колко са несъстоятелни всички провокации в мрежата на хора, които твърдят, че знаят кой ще се падне. Не знаят. Може да се падне всеки автор, за което отдавна предупредихме. Пожелавам успех на всички зрелостници”, написа в социалната мрежа Стаматов. 

 

Той публикува откъси от „Бай Ганьо” на Алеко Константинов, „Ралица” на Пенчо Славейков, „Косачи” на Елин Пелин, „Цветарка” на Христо Смирненски, „Епопея на забравените” на Иван Вазов, „Песента на колелетата” на Йордан Йовков, „До моето първо либе” на Христо Ботев, „Потомка” на Елисавета Багряна, „Тютюн” на Димитър Димов, „Железният светилник” на Димитър Талев и „Прозорецът” на Атанас Далчев. 

 

Часове по-рано потребител на социалната мрежа, кръстил се Атанас Далчев написа в група, посветена на тазгодишните матури: „Не се напрягайте излишно зрелостници”. Друг с потребителско име Димчо Дебелянов пък написа: „Надявам се тази година да сте ми обърнали повече внимание”.