Промените бяха свързани със секциите в чужбина

 

С гласовете на ГЕРБ, ПФ, БДЦ, Атака, част от РБ и един независим Народното събрание отхвърли ветото на президента със 135 гласа „за" сегашния текст,  уреждащ

Още по темата

секциите в чужбина.

 

В пленарната зала 27 депутати гласуваха "против", а трима се въздържаха.

 

Гласуването на ветото на Росен Плевнелиев се приемаше като залог за оцеляването на властта. По-рано от Патриотичния фронт заплашиха да оттеглят подкрепата си за кабинета, ако ветото бъде подкрепено в пленарната зала.


Вчера депутатите от правната комисия в парламента подкрепиха ветото, въпреки заканата.

 

Ветото на Плевнелиев е свързано с този член от Изборния кодекс, който урежда правата за гласуване на българите зад граница. 

 

 

Законодателният акт все пак ще бъде коригиран. По идея така, че българите в Евросъюза да гласуват както досега, а тези извън него, включително и в Турция - да имат право на не повече от 35 секции.


Предвидените облекчения обаче не се харесаха на държавния глава. В гневна позиция той обвини парламентарните сили, че отново са избрали партийните си интереси пред правата на гражданите. И, че с днешното си решение парламентът ги отдалечава от родината, вместо да ги приобщава. Росен Плевнелиев се закани и да сезира Конституционния съд по казуса.

 

 

Във видеото по-долу вижте коментара по темата на представителите на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БСП, които гостуваха тази сутрин в "Здравей, България".