Според нея мерките за сигурност са дали резултат

„Тази година може да се похвалим с матурата по БЕЛ, която бе проведена честно. Организацията беше добра и предотврати масово преписване. Няма изтичане на теста, нито на темата или автора за последния въпрос. Некоректно е да се каже, че матурата е изтекла”. 

Още по темата

 

Така просветният министър Меглена Кунева коментира разкритията на Нова телевизия за продадени отговори. Тя допълни, че за изтичане би могло да се говори, ако в ранните часове на деня стане известен изтегленият автор.

 

„Никой в най-смелите си предположения не намекна дори за „Гераците“. И двете медийни разследвания, за които са сигнализирани прокуратурата и икономическа полиция, отговорите се получават на телефоните на журналистите след 10.00-10.30 часа”, поясни Кунева.

 

„Един добър ученик може да реши теста за 30 минути. Още 30 или 40 минути трябват за „Гераците“. За това време може да се приключи целият тест, учениците да излязат след 9.00 часа и тогава вече може да се появи информация извън изпитните зали. За съжаление това не може да се предотврати”, обясни Кунева.

 

Меглена Кунева изтъкна обаче, че МОН е успяло да попречи тази информация да се върне обратно в изпитните зали, а това е и основната цел на засилените мерки и видеонаблюдението.

 

Министърът коментира, че мерките за сигурност са дали резултат. Тя посочи, че са прибрани допълнителни мобилни телефони още преди да се използват. По думите й с раздаването на черни химикалки на зрелостниците, с прибирането на телефоните не само на ученици, но и на квесторите, е дадена много силна гаранция.

 

Припомнете си разследването на Нова за продажбата на отговори от матурата във видеото: