Това съобщиха от прокуратурата

 

Във връзка с разследването за купуване на отговори за матурата по БЕЛ, за 24 часа в Пловдив са били задържани две лица. Става дума за момче и момиче, които са били разпитани като свидетели. 

Още по темата

 

Към настоящия момент няма повдигнати обвинения, от прокуратурата уточняват, че това не е защото няма данни за престъпление,  а защото все още не знаят откъде е дошъл тестът по време на изпита и кой го е решил.

 

Едва тогава ще е ясно кой какво престъпление е извършил и каква е ролята на всеки от участниците в схемата. За да им се повдигнат съответните обвинения.  

 

По информация на Нова една от разпитаните е и 20-годишната Вени Славова. От профил във Facebook с нейното име Нова получи част от верните отговори за матурата. По информация на Нова, момичето е признало, че профилът във Facebook е неин, a получените пари обяснила с върнат заем от приятели. Иззет е личният й компютър и разследването продължава.

 

Малко по-рано днес зам.-министърът на образованието Деян Стаматов призна, че проблем има. "Едната възможност е ученик, а другата възможност е учител да си е позволил да направи подобно нещо", коментира той в студиото на "Здравей, България". Образователният министър Меглена Кунева пък излезе с позиция, че изтичане няма, матурите са честни, а масово преписване не е регистрирано. 

 

"Няма изтичане на отговорите, няма изтичане на самия текст на теста и на автора преди 10:30 и мога да ви кажа, че няма нито един сигнал, че тази информация се е върнала обратно в класните стаи", категорична беше Кунева. Санкционирани все пак е имало. 

 

В Стара Загора също тече разследване за предоставяне на информация за въпросите и отговорите за държавния зрелостен изпит по български език и литература във Facebook. Претърсени са жилища на пет адреса. Разпитани са свидетели.
          

Утре предстои втора матура по избираем пакет за зрелостниците. Ние продължаваме да следим случая.

 

Припомнете си разследването на Нова: