Зрелостниците отиват на матура по избор, докато седмокласниците ще решават задачи по математика

 

Пореден ден на изпити за 7-и и 12-и клас. Зрелостниците отиват на задължителна матура по предмет по избор, докато седмокласниците ще решават задачи по математика. Всичко това -отново при драконовски мерки срещу преписването. 

Още по темата

 

Дванадесетокласниците ще пишат по вариант номер едно.Той важи за всичките 13 учебни предмета, по които зрелостниците са избрали да се явят. След изтеглянето на темата, образователният министър Меглена Кунева коментира и възможностите за измама на изпита. Преди два дни екип на Нова успя да купи верните отговори за матурата по български език и литература.

 

"Едва след 10.30 часа, едва след като учениците могат да излизат от класната стая, отговорите бяха факт", заяви Кунева. Според образователния министър няма изтичане на информация от министерството. Тя благодари на екипа си за "изключителната организация и денонощната работа по техническата подготовка, така че зрелостниците да нямат достъп до външни източници по време на изпита".

 

Зрелостниците влязоха в изпитните си зали без мобилни телефони и химикалки. Всеки ученик седна върху точно определен чин, върху който пишеше името му. Мерките за сигурност са също толкова строги като на матурата по български, твърди зрелостничката Екатерина. Без да мисли дълго тя е избрала матурата по английски - учи езика вече 15 години. 

 

Най-много зрелостници – 16 674, тази година са избрали като втори задължителен изпит биология и здравно образование. 12 179 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 586 абитуриенти. Най-малък брой подадени заявления има за полагане на матура по италиански език – 99 зрелостници. 200 зрелостници са със специални образователни потребности, като от тях тази година 7 ще работят на Брайл.

 

 

Вариант номер едно се падна и на седмокласниците, а темата беше изтеглена от репортера на Новините на Нова Мия Димитрова.  Изпитът по математика се състои от 24 задачи от затворен и отворен тип. Резултатът от националното външно оценяване по математика може да се впише като текуща оценка. След 15.00 ч. на сайта на министерството ще бъдат публикувани тестовете и ключ с верните отговори.

 

Репортери: Ивомира Пехливанова и Мия Димитрова

 

 

Има ли пробив в системата за сигурност на матурите и днес? В деня на втория зрелостен изпит разследването на нова продължава. Как наш екип се сдоби с изпитните варианти малко след началото на изпита тази сутрин? Как изтичат въпросите от изпитите, кой пази паролата за достъп и достатъчно защитени ли са сайтовете на Министерството на образованието, на които се качват тестовете? Разкритията на репортерите на Нова очаквайте след края на изпитния ден в следващите ни емисии!