Разследване на Нова показа, че и тази година имаше теч на въпросите

 

Министерството на образованието поиска помощ от прокуратурата по отношение на неутрализиране на опитите за изтичане на отговорите от матурите. Разследване на Новините на Нова показа, че въпреки драконовските мерки за сигурност и тази година имаше теч на въпросите от зрелостния изпит по БЕЛ. 

Още по темата

 

„Районната прокуратура в Пловдив провежда разследване с обвинение за измама. Към този момент е установено, че разпространените отговори са верните. Всички разпитани до момента свидетели сочат източникът на информацията, с която са разполагали. До този момент не е установено участието на служител от МОН, квестор, учител, директор или друго длъжностно лице”, обясни в „Здравей, България” говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

 

Тя уточни, че не могат да бъдат разкрити имената на свидетелите, както и адресите, които са претърсени в Община Пловдив, тъй като разследването е на много ранен етап. Разпитите все още продължават.

 

„Към този момент не разполагаме с информацията кой е решил теста и разполага с отговорите. Дали е изпратен имейл или съобщение с тях, или пък са изпратени въпросите, след което са били решени. Не се знае и дали става въпрос за зрелостник, който е имал техническата възможност да изпрати въпросите на някой свой познат, който пък от своя страна да ги реши”, коментира още Арнаудова.

 

„Ако се установи, че отговорите са били изнесени не от служител от МОН или друго длъжностно лице, а от зрелостник, тогава бихме могли да твърдим, че няма извършено престъпление от общ характер”, поясни още говорителят на прокуратурата.